Amerikai csapatok is részt vesznek az iszlamisták elleni harcban a Fülöp-szigeteken

Ezt jelentette be a hadsereg egyik szóvivője Manilában. Mindanao szigetén, ahol jelentős muzulmán közösség él, csaknem három hete harcolnak a kormánycsapatok azokkal a dzsihádharcosokkal, akik iszlám emirátust akarnak kikiáltani a Fülöp-szigeteken.

Marawi városában a dzsihádharcosok élő pajzsként használják a polgári lakosságot, ezért különösen nehéz az ellenük folyó küzdelem. A régió összes államát nyugtalanítja, hogy a dzsihádharcosok között külföldiek is vannak: elsősorban Malajziából és Indonéziából, de jöttek a Közel-Keletről is. Az emír letette a hűségesküt az önjelölt kalifának, aki az Iszlám Állam élén áll.

A Fülöp-szigetek lakosságának döntő többsége keresztény, de jelentős számú muzulmán is él néhány szigeten. Amerikai csapatok 2012 és 2015 között állomásoztak a Fülöp-szigeteken, hogy segítsék a helyi hadsereget az iszlamista terrorizmus elleni harcban. Mostanra viszont lehűlt az USA és a Fülöp-szigetek viszonya. Duterte elnök úgy nyilatkozott: ki akarja hajítani az amerikaiakat a Fülöp-szigetekről.

Korábban a Fülöp-szigetek az USA-ra támaszkodott, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását a térségben. Duterte elnök viszont fontosabbnak tartja a kínaiak jóindulatát, mint az amerikaiakét. Az iszlamista terror nyílt fenyegetése most változtatott a helyzeten: a Fülöp-szigetek segítséget kért és kapott az Egyesült Államoktól – közli exkluzív tudósításban a Reuters.

Marawi városa fölött már láttak amerikai kémrepülőgépeket körözni, de szárazföldi csapatokról eddig nem volt szó. Most viszont különleges amerikai kommandós alakulat vesz majd részt Marawi felszabadításában – közölte a hadsereg szóvivője Manilában. Hétfőre szeretnének végezni az iszlamista lázadókkal a Fülöp-szigeteken, mert ekkor ünneplik a függetlenség napját és ezt katonai sikerrel akarják megkoronázni, mégha ez nem is megy az USA segítsége nélkül.

Fotó: fülöp-szigeteki katonák Marawiban / Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez