Újabb közellenséget talált a Fülöp-szigetek elnöke

Csak a kijelölt helyeken lehet rágyújtani ezentúl a távol-keleti szigetországban, melynek elnöke korábban a kábítószereseket vette célba.

Rodrigo Duterte brutális halálkommadókkal kívánta felszámolni a kábítószerfogyasztást, mely valóságos népbetegség a Fülöp-szigeteken. Most a rendőrségen dohánykommandókat szerveznek, hogy lesújtsanak azokra, akik nem a kijelölt helyeken dohányoznak. A férfiak mintegy fele, a nőknek körülbelül a 9%-a dohányos a Fülöp-szigeteken. Mondanunk sem kell, hogy maga Duterte elnök is láncdohányos volt régebben. Ám amikor orvosai szóltak, hogy a vérkeringése hamarosan odalesz, ha nem szokik le, azonnal lemondott káros szokásáról. Minthogy akkoriban Davao város polgármestere volt, a több mint egymillió lakost is erre kényszerítette.

Most ugyanezt próbálja ki országos méretekben. Az egészségvédő szervezetek üdvözlik az elnök rendeletét, de a polgári jogvédők okvetetlenkednek, mondván: túlságosan is drasztikus a váltás. Ráadásul félnek a rendőrségi túlkapásoktól. Korábban a kábszer elleni háborúban a halálkommandók mindenfajta bírói ítélet nélkül végeztek feltételezett drogdílerekkel és kábszerfogyasztókkal. A dohányzás elleni háború nyilván nem lesz ilyen brutális, hiszen 17 millió ember van a célkeresztben. Ez az ország lakosságának csaknem az egyharmada.

Aki nem engedélyezett területen rágyújt, az 5000 peso (100 dollár) pénzbüntetésre számíthat, illetve maximum négyhónapos  börtönbüntetésre. Ha valaki cigarettát reklámoz, akkor 500 ezer pesos pénzbüntetést kockáztat, illetve hároméves börtönbüntetést. Duterte elnök tehát megy tovább a saját útján, annak ellenére, hogy bírálat éri külföldön és belföldön egyaránt. Egyik legfőbb bírálója az Európai Unió, mely fontosnak tartja az emberi jogok védelmét. Brüsszelnek azt üzente a Fülöp-szigetek elnöke: inkább lemond a segélyről, de nem tűr beleszólást abba, hogy milyen módszerekkel irányítja országa életét.

Fotó: Smokers News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez