Telefonhívásra jön a halál – így folyik a Fülöp-szigeteken a drogháború

A Fülöp-szigeteki elnök több mint 3 és félezer halottat tudott felmutatni kormányzásának első 100 napja alatt. Manila utcái vérben áznak, telefonhívásra jön a halál – mondják a helyiek.

A Fülöp-szigetek ma minden bizonnyal az egyik legkevésbé vonzó utazási célpont. Rodrigo Duterte alatt az országban eluralkodott a rettegés, hatalomra kerülése óta ugyanis 3600 embert gyilkoltak meg a drogellenes háború nevében. A gyilkosságokért a kormány által pénzelt úgynevezett halálosztagok a felelősek, melyek tagjai egy-egy ember megöléséért akár 20 ezer pesót is kaphatnak – ez pedig az ottani jövedelmekhez képest hatalmas összeg.

Arról nincs adat, hogy az áldozatok vajon mekkora része lehetett valóban drogdíler, és hányan vannak köztük, akik ártatlanul vesztették el az életüket a gyilkolásban. A halottak száma egyre nő, az erőszak pedig mindennapos az országban. Ami pedig a
halálosztagokat illeti, a megélhetés miatt egyre több civil áll be közéjük, hogy mások életének kioltásával biztosítson megélhetést magának és családjának.

A napokban a The Guardian újságírójának adott interjút egy rendőr, aki saját bevallása szerint tagja a nemrégiben alakított 10 különleges rendőri egység egyikének. Elsődleges célpontjaik a feltételezett kábítószerhasználók, bűnözők és drogdílerek.

A végrehajtásról annyit mondott, hogy küldenek nekik egy fotót a személyről, egy vagy két ember az osztagból elmegy, megfigyelést végez, majd az ő kezükbe van adva a döntés, hogy “istenfélő” vagy „parazita”-e az illető, és a sorsa mi lesz.

„Szóval így mérjük őket, talán a saját magunk igazságát követjük. Természetesen a kormány is erre utasít minket”- mondta a rendőr.

A halálozási arány arra enged következtetni, hogy nem sok időt tölthetnek vizsgálódással, mert az utcákon gyakran látni holttesteket, melyeket elrettentésképpen „pusher” vagy „drug lord” feliratokkal jelölnek meg. Duterte azt az utasítást adta, hogy ha kell, a rendőrök háromszoros hatékonysággal dolgozzanak, és mindegyikük, aki részt vesz a műveletekben, amnesztiát kap a jövőben.

A mészárlások miatt az ENSZ és az Egyesült Államok is bírálta és az emberi jogok tiszteletben tartására hívta fel az elnököt. Ő azonban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy ez nem érdekli. Egy napokban publikált felmérés szerint honfitársai háromnegyede is elégedett vele.

A drogháborút elindító elnök megválasztásakor elképesztő támogatottságot szerzett kampányának fő pillérével, a drogok elleni háború tervével. Korábban Davao polgármestereként dolgozott, ott szintén kemény intézkedéseiről volt híres. Elsőként tiltotta be a dohányzást a másfél milliós városban, most pedig az ország összes dohányosának hadat üzent. A hó végéig akarja érvénybe léptetni ugyanis azt a rendeletet, ami tiltja a dohányzást az ország összes közterületén. A cél, hogy a Fülöp-szigetek minden parkja, állomása és tömegközlekedési eszköze, utcája és tere 100 százalékban füstmentes övezet legyen. Arról egyelőre nincs hír, hogy mivel jár, ha valaki megszegi a rendeletet, de Duterte eddigi lépéseit tekintve semmi jóra nem számíthat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez