Terrorizmus: bíróság előtt az emír mamája

Az 51 éves Christine Riviere Franciaországból rendszeresen az Iszlám Állam területére látogatott, hogy ott találkozzon 26 éves fiával, aki a terrorista szervezet egyik emírje lett. Umm Abdallahnak nevezte magát a francia nő, aki maga is áttért az iszlámra, méghozzá annak egyik szigorúan hagyományos változatára.

Az Iszlám Állam propagandavideóiban rendszeresen szerepelt Umm Abdallah (Abdallah édesanyja), aki harcra buzdította a fiát és a többi dzsihádharcost. Egyik propagandavideón a dzsihádmama robbanóövet viselt.

Christine Riviere-t letartóztatták és most terrorizmus támogatása címén vádat emeltek ellene. A propagandán kívül felróják azt is az emír mamájának, hogy rendszeresen pénzt vitt fiának, az Iszlám Állam emírjének. Akinek a fő feladata újabb dzsihádharcosok toborzása volt az európai muzulmán közösségekben. Magát az emírt Törökországban csípték el, ahol svéd útlevéllel igazolta magát. Kiderült, hogy a svéd útlevél az Iszlám Állam által elrabolt útlevelek közül került ki. Az emírt kiadták Franciaországnak és hamarosan ő is bíróság elé kerül.

Az anya már most is ott áll, és sokéves börtönbüntetésre számíthat. Nemrég ugyanis egy másik dzsihádmamát két év börtönre ítélt a bíróság Franciaországban. És az ő fia nem is volt emír, csak egyszerű dzsihádharcos, aki valószínűleg a fűbe harapott az Iszlám Állam valamelyik ütközete során. Dzsihádmama nincs túl sok a francia terrorelhárítás listáján, de dzsihádfeleség annál inkább. Őket is bíróság elé állítják Franciaországban, ahol folyamatosan szigorítják a terrorizmus elleni törvényeket, hogy elkerüljék az olyan vérfürdőt, mint amilyen Párizsban 2015 novemberében lejátszódott és ami miatt még mindig rendkívüli állapot van érvényben francia földön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez