Frankmilliók tűnnek el évről évre a svájci szennyvízcsatornákban

Míg nálunk zsíros lerakódások és használt pelenkák okozzák a legtöbb esetben a dugulást, addig Svájcban ennél jóval menőbb dolgokkal gyűlik meg a csatornatisztítók baja.

Konkrétan arannyal és ezüsttel – írja a Reuters. A kutatók tavaly 3 tonna ezüstöt és 43 kiló aranyat találtak a szennyvíztisztítókban, összesen 3 millió svájci frank értékben. Nem véletlenül lehúzott ékszerekről van szó – a kormány tanulmánya szerint az apró szemcsék formájában a csatornába kerülő nemesfém főként az óragyártóktól, a gyógyszergyárakból és a vegyiparból származik – ezek mindegyike használja a nemesfémeket vagy a termékeihez, vagy a gyártás folyamatában.

“Lehet hallani sztorikat arról, hogy dühös férjek vagyí feleségek lehúzzák a gyűrűjüket a vécén – de mi ilyent, sajnos, egyet sem találtunk” – írja a tanulmány szerzője, Bas Vriens. “A szennyvízbe került nemesfémek mikrogrammokban vagy inkább nanogrammokban mérhetők, de ha összeadjuk őket, csinos mennyiség jön ki.”

A legtöbb aranyat a kutatók Jura kantonban mutatták ki: úgy vélik, az óragyártók miatt, akik előszeretettel diszítik drága termékeiket az értékes fémmel.

Nem a most publikált tanulmány az első jele annak, hogy a gazdag Svájcban váratlan helyeken bukkanak fel értékek. Szeptemberben az egyik genfi bank, illetve három étterem vécéi dugultak el körülbelül 100.000 dollárnyi, nagycímletű bankjegyektől.

A kormány egyébként igyekszik megnyugtatni az embereket, hogy az ivóvízbe nem jut a fémekből. Fölösleges felforralni a csapvizet, hogy aranyat vagy ezüstöt nyerjenek ki belőle, mert már mindent kiszűrtek, mielőtt a víz a tisztítás után újból a vezetékekbe került. Ami pedig az újrahasznosítást illeti: erre még keresik a megfelelő megoldást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez