Aranypénzt vernek a terroristák

Már tavaly tervezték, most meg is csinálták. Bemutatta új, ezüst és arany pénzérméjét az Iszlám Állam.

Tovább szilárdítaná a hatalmát az ISIS az általa megszállt szíriai és iraki területeken. A ma már a világ legveszélyesebb terrorszervezetének tartott Iszlám Állam nem csak ultrakonzervatív életstílust és viselkedési normákat, ítélkezési rendszert, vallásfelfogást és rendfenntartást kényszerít rá az önkényesen kikiáltott “kalifátus” lakóira, hanem most már saját pénzt is.

Az ezüst dirhamot és az arany dinárt állítja vissza. Azt a valódi aranyból vert pénzt, amely az iszlám korai időszakában, a 7. században volt általános az Arab félszigeten. Az ENSZ által is háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt fegyveres csoport rövidesen le is cseréli rá az ellenőrzése alatt álló iraki és szíriai területeken most érvényes fizetőeszközt – írja Twitter-bejegyzésében egy ISIS-ellenes szíriai aktivista, Abu Ibrahim Raqqawi, a “Raqqa is Being Slaughtered Silently” csoport alapítója.

Képeket is közöl az új pénzérmékről. Az egyiken szélben hajladozó gabonakalászok láthatók, míg a másikon a világ térképe. A hátoldalon pedig arabul olvasható az “Iszlám Állam” neve, hozzétéve: “A próféta doktrináján alapuló kalifátus.” Korábban az ISIS azzal indokolta az új pénz tervét, hogy meg akarja szabadítani a muszlimokat a “sátáni globális gazdasági rendszertől”.

Már pénznemének árfolyamát is megállapította: egy arany dinár 139, egy ezüst dirham pedig 1 dollár. De hogy tényleg hamarosan bevezetik-e, az a jövő zenéje. Már novemberben arról szóltak a hírek, hogy csak hetek kérdése a dolog.

Az ISIS valószínűleg minden idők leggazdagabb terrorszervezete. Vagy legalábbis az volt. A Newsweek tavaly év végén arról írt, hogy akkoriban 2 és fél millió dollárra tett szert átlagosan és naponta egyedül abból, hogy a feketepiacon eladta a megszállt területeken kitermelt kőolajat. Méghozzá úgy, hogy jóval olcsóbban kínálta azt a világpiaci árnál. Nem véletlen, hogy az olajlétesítmények kiemelt célpontjai voltak az Iszlám Állam elleni amerikai és koalíciós légicsapásoknak. Azóta a német biztonsági szolgálatok szerint már csak 5 százalékát tudja kitermelni az ISIS a korábbi kőolajmennyiségnek, és amerikai elemzők úgy vélik: emberrablásokkal próbálja pótolni az így kiesett pénzt, váltságdíjból. Ezen felül zsarolással is komoly összegeket szerez a megszállt területek lakóitól, és bőkezű gazdagok is támogatják. De bűntényekből is van bevétele, például az elfoglalt városok bankjainak kifosztásából, vagy a lefoglalt-ellopott ókori műkincsek eladásából.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez