Kezdődik a végjáték – nagyon fogy az ISIS pénze

Megnyirbálták az iszlamisták fizetését az “Iszlám Államban”. Nem is akármennyivel.

A tavaly év végén keletkezett feljegyzést most szivárogtatták ki: egy dzsihádkutató, Aymenn Jawad al-Tamimi jutott hozzá, akinek Rakkában vannak jóemberei, és azok látják el információkkal. Méghozzá igencsak megbízhatókkal – olyannyira, hogy hiteles szaktekintélyként tartják számon az ISIS ügyeiben, még a londoni parlament alsóházának védelmi bizottsága is elemzésre kérte fel az iszlamista szervezetről.

Al-Tamimi weboldalán idézi a dokumentumot, mely szerint a rendkívüli körülmények miatt, melyekkel az ISIS most szembenéz, a felére csökkentették a mudzsahedek fizetését, és ez alól senki sem bújhat ki, legyen bármilyen magas is a rangja.


fizu

Az államszerűen működtetett “kalifátusban” kéthetente folyósították a fizetést a harcosoknak, havonta 400-1200 dollárt. Ehhez jött még 50 dollár a feleségek, és további 25 minden gyerek után. A kéthetenkénti kifizetés továbbra is marad, csak éppen az összeg esett a felére. A “rendkívüli körülményekről” már mi is többször írtunk. Nevezetesen arról, hogy az ISIS elsősorban a kőolaj-kitermelésből és a “kalifátus” területén élő emberek megadóztatásából jut pénzhez, ám az elmúlt hónapokban egyre nagyobb veszteségeket szenved el az amerikaiak vezette koalíció légicsapásaitól, melyek pontosan arra irányulnak, hogy elzárják a terrorszervezet pénzcsapjait. Több tartálykocsit, raktárat, mobil finomítót és olajkitermelő berendezést semmisítettek meg az utóbbi időben.

Tavaly év végére sikerült is drámaian csökkenteni az olajlétesítményekből származó bevételt, a korábbi, havi 40 millió dollár töredékére – adja hírül a CNNMoney. Aztán két héttel ezelőtt az amerikaiak két, csaknem 1000 kilogrammos bombát dobtak le egy épületre, amelyben készpénztartalékának jelentős részét őrizte az ISIS. Állítólag több millió dollárnyi bankjegy semmisült meg akkor.

Már decemberben arról számolt be a washingtoni külügy egyik vezető tisztségviselője, hogy jelentősen lelassult az iszlamista szervezet. Jóllehet még mindig működőképes, nagy a nyomás rajta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez