1700 éves római színházra bukkantak a Siratófal mellett

A kétszáz néző befogadására alkalmas épület maradványaiból arra következtetnek, hogy a rómaiak által használt színház lehetett – ez az első ilyen épület, amit a régészek eddig feltártak Jeruzsálemben.

Szenzációs felfedezést tettek izraeli régészek a zsidóság legszentebb helyéhez, a Szentek Szentélyéhez közeli Wilson-ív alatt, a Siratófal mellett. A két éve tartó ásatások során római kori épület maradványait tárták fel – azt tartják róla, hogy Hadrianus császár korában színházként működhetett, de a városi tanács is használhatta a gyűléseihez.

000jerusalem2

A kétszáz néző befogadására alkalmas színház fedett, zárt terű épülete nagy meglepetés Jeruzsálem történetében. A korabeli írásos forrásokban voltak ugyan feljegyzések a jeruzsálemi színházakról, így egy olyanról is, amely a Templom-hegyhez közel fekszik, létezésükre azonban eddig nem találtak kézzel fogható bizonyítékot. Így a 150 éve folyó kutatások történetében is mérföldkőnek számít a lelet.

000jerusalem

Az ásatást végző Israel Antiquities Authority (IAA) vezetője, Dr. Juval Baruch elmondása szerint ez „a legjelentősebb régészeti lelőhely az országban és az első nyilvános épület a római kori Jeruzsálemben. Nagyon sokat tudunk a lakóházakról, létesítményekről, vízrendszerekről, utakról és utcákról, de ez az első alkalom, hogy a nyilvánsságnak is bemutathatunk egy római közintézményt” – mondta a vezető építész az AFP-nek.

 

Fotók: AP

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez