Középkori zarándokok terjeszthették a leprát Európában

Egy most feltárt kórház falai között találták meg azt a csontvázat, ami segíthet rávilágítani a súlyos fertőzés európai múltjára.

A 11. és 14 század között rengeteg kórház épült a lepra gyógyítására, akkoriban ugyanis futótűzként terjedt a súlyos kór Európa határain belül is. Egy ilyen kórház maradványait tárták fel az Egyesült Királyságban, Winchesterhez közel. A romok között a régészek emberi csontvázakra is bukkantak: az egyik mellett megtaláltak egy fésűkagylót, ami akkoriban a Santiago de Compostelát megjárt zarándokok szimbóluma volt. Az elemzések pedig azt is kiderítették, hogy nagy valószínűséggel leprában hunyt el a zarándok.

Eddig úgy tartották, a keresztes hadjáratok miatt terjedt el a lepra Nyugat-Európában, a mostani lelet azonban új megvilágításba helyezi a múltat, ugyanis arra utal, hogy a zarándokoknak is nagy szerepük lehetett a lepra továbbadásában – számolt be róla a BBC.

A leprát egy Mycobacterium leprae nevű baktérium váltja ki, ami a bőr pusztulásával, a szövetek elhalásával és a test deformálódásával járó betegséget okozhat. Bár a lepra antibiotikumokkal jól gyógyítható, a világ több országában a mai napig vannak megbetegedések, főleg a szegényebb régiókban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez