Több száz gyerek került kórházba a Pokémon miatt

Persze nem most, hanem korábban 1997-ben, amikor megjelentek a kis zsebszörnyek. A South China Morning Post levéltárából kiderült, hogy egy sokkoló epizód görcsöket és hányingert okozott egész Japánban.

Nem vitatható, hogy majdnem 20 év után a Pokémonok ismét hódítanak az egész világon. Pontosan 19 évvel ezelőtt szintén az újságok címlapján szerepelt Pokémon. Akkoriban a készítőit azzal vádolták, hogy miattuk került több száz néző kórházba.

1997. december 16-án mintegy 4,6 millió japán háztartásban volt látható egy epizód a Pokémon sorozatból, mely egyébként a Nintendo egy korábbi játéka alapján készült. Az egyik jelenetben a sorozat legnépszerűbb pokémonja, Pikachu villámtámadást használ, a villogás következtében pedig a nézők rohamot kaptak.

„Több mint 520 ember, főként gyerekek kerültek kórházba, miután tegnap este rosszul lettek, miközben a Pokémont nézték” – írta a South China Morning Post egy nappal később. A betegek száma később 700-ra emelkedett.

Az egyik anyuka így emlékezett vissza:

„Megdöbbentem, hogy a lányom elveszti az eszméletét. Csak azután kezdett el újra lélegezni, hogy megütögettem a hátát.” Mások csak fehér fényekre emlékeztek, aztán semmire.

Egy későbbi cikk december 18-án arról szólt, hogy a betegséget valóban a tévé okozta, és tömeges hányinger, remegés lett az eredmény. Akkor feltették a kérdést: a japán rajzfilmek túl veszélyesek a gyerekekre nézve? Akkoriban a gyors tempójú akciók az animációs technológiák fejlődésével egyre látványosabbak lettek, és az incidens tanított valamit. Csak azért, mert a vizuális hatást meg tudják csinálni, nem biztos, hogy az biztonságos is.

Az eset után új iránymutatásokat és egészségügyi figyelmeztetést adott ki az animátoroknak a kormány. Ahogy a Pokémon népszerűsége tovább nő, talán idővel új iránymutatásokra lesz szükség az interaktív Pokémon Go veszélyei miatt.

Érdekesség, hogy a japán rajzfilmek erőszakossága és káros hatása a gyerekekre nézve nem csak Japánban volt téma. A Pokémonhoz hasonlóan népszerű sorozatot, a Dragon Ballt nálunk azért vették le a műsorról, mert a gyerekek a sok fényeffektől és gyors mozgásoktól rohamot kaptak, míg mások – a bulvárlapok szerint – kiugrottak az ablakon. A sorozatot azóta már vetítette csatorna Magyarországon, de akkori megszűnése egy generációt tört meg.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez