Egyiptom: tűzharc az oázisban – több mint 50 katona és rendőr halt meg

Egy iszlamista milícia dzsihádharcosait üldözték a katonák és a rendőrök 200 kilométerre délnyugatra Kairótól. Rakétatalálat érte a katonák és rendőrök konvoját. Ekkor haltak meg a legtöbben. A nagy nemzetközi hírügynökségek, köztük a Reuters és az AP egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva 52 áldozatról tudnak, az egyiptomi hatóságok ugyanakkor 16 rendőr és katona haláláról számoltak be.

Végül Baharijja oázisban tűzharcra került sor. Ebben sok terrorista veszítette életét – közölte a belügyminisztérium, de pontos számot nem adott meg.

A Hasm nevű iszlamista csoport vállalta magára a felelősséget az akcióért. Ez a dzsihádharcos csapat azt követően alakult meg, hogy Egyiptomban megbuktatták az iszlamista Morszi elnököt 2013-ban. A Hasm nem tette le a hűségesküt az önjelölt kalifának. Egyiptomban az Iszlám Állam nevében követik el a legtöbb iszlamista terrorcselekményt a hatóságok és a keresztény kisebbség ellen. Nem is oly rég Egyiptomban járt Ferenc pápa, aki arra kérte a Kairóban működő vallási egyetem vezetőit, hogy az eddiginél határozottabban ítéljék el az iszlamista terrorizmust. A dzsihádharcosok célja az, hogy iszlám államot hozzanak létre a legnépesebb arab államban, ahol újra bevezetnék a sariát, Mohamed próféta szigorú középkori törvénykönyvét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez