Az EU reformját sürgeti Csehország leendő miniszterelnöke

“Nem lesz Czexit! Ehelyett az Európai Uniót kell megreformálni!” – mondta a választási kampány során Andrej Babiš, aki a pénteken megkezdődött és szombaton véget érő választáson valószínűleg annyi szavazatot szerez, hogy megalakíthatja Csehország új kormányát.

Úgy akarom irányítani az országot, mint ahogy a cégeimmel tettem – hangsúlyozza Babiš, aki Csehország leggazdagabb embereinek listáján a második, csekély 4 milliárd dolláros vagyonnal a Forbes szerint. Itt érdemes megemlíteni, hogy a magyar mezőgazdaságban is kiterjedt érdekeltségei vannak a leendő cseh kormányfőnek. Andrej Babiš még a kommunista időkben lett vállalkozó és ezt aligha tehette volna meg a mindenható titkosszolgálat támogatása nélkül. Egy csehszlovák-marokkói közös vállakozással kezdte a kommunizmus alkonyán és ma már Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb vállalkozója. Mennyiben befolyásolja ez a politikáját? Jobb nem firtatni.

Mindenesetre az ügyészség kétmillió euró uniós pénzt keres rajta. Nem lehet tudni, hogy mi lesz a vizsgálattal, ha ő lesz Csehország első embere. Mint ahogy azt is csak sejteni lehet, hogy mire készül kormányfőként. Reformokról beszél az EU-ban, de elutasítja Macron francia elnök elképzeléseit. Közeledne Orbán Viktor és a lengyelek illiberális,  Brüsszelellenes vonalához? Ezt pártjának főhadiszállásán cáfolják: nálunk nem lesz Lengyelország – mondta az ANO párt szóvivője az újságíróknak Prágában.

Babis mindenekelőtt pragmatikus politikus. Bár szavakban populista, de a gyakorlatban minden bizonnyal realista. Ez pedig azt jelenti, hogy tisztában van azzal, hogy a cseh gazdaság szimbiózisban él Németországgal. Sokan úgy tartják, hogy Csehország Németország 17. tartománya. Babiš játéktere tehát szűk, de a pragmatikus milliárdos jó előre felvásárolta a sajtó jó részét. Így nem nagyon kell attól tartania, hogy túl éles kritikát kap, akármerre is vezeti Csehországot a választások esélyese, Andrej Babiš.

Fotó: Andrej Babiš a feleségével, Monika Babišovával / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez