Lesz-e Mugabe a WHO nagykövete?

Az egészségügyi világszervezet első afrikai főigazgatója azt mondja: újragondolja azt az ötletét, hogy a zimbabwei elnököt a WHO jószolgálati nagykövetévé nevezzék ki. Az indítvány ugyanis nem várt felzúdulást váltott ki.

Az etióp Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus eredetileg azzal indokolta az ötletét, hogy Robert Mugabe nagyon is elkötelezett népe egészsége iránt, politikája központi kérdésévé tette, hogy mindenki hozzájusson az orvosi ellátáshoz országában. A zimbabwei ellenzék azonban ezt enyhén szólva kétségbe vonja. Sőt azt állítja, hogy Mugabe elnökségének 30 éve alatt sikerült szétverni a közegészségügyet az Afrika déli részén fekvő 16 milliós országban. Az orvosok és ápolók nem egyszer nem kapnak fizetést, a gyógyszerhiány pedig állandósult.

Hogy gondolja hát a WHO, hogy olyan embert nevez ki jószolgálati nagykövetnek, aki romba döntötte az egészségügyet a saját országában? – tette fel a kérdést a Twitteren az emberi jogokra szakosodott zimbabwei ügyvéd, Doug Coltart. De mások is nekimentek a most 93 éves államfőnek, aki máris háromszor annyi idős, mint amennyi a születéskor várható élettartam az országában – írja a BBC honlapja. Ők azt kifogásolják, hogy az elnök önmagát külföldön gyógyíttatja.

A WHO ötletét a londoni kormány is meglepőnek és csalódást keltőnek találja – annak a véleményének adott hangot, hogy az emberi jogok zimbabwei helyzete miatt rossz fényt vet az Egészségügyi Világszervezetre egy ilyen kinevezés. Justin Trudeau kanadai kormányfő áprilisi tréfának vélte a dolgot, Washingtonban, a külügynél pedig egyenesen azt nyilatkozták, hogy a kinevezés ellentmondana az ENSZ alapértékeinek.

Robert Mugabét gyakran veszik elő különböző nemzetközi fórumokon az emberi jogok zimbabwei helyzete miatt, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt ezek szisztematikus megsértésével vádolja az elnököt. De nemzetközi orvosi szakmai csoportok is bírálták Mugabe kinevezését. A zimbabwei elnök egyébként a terv szerint a nem fertőző betegségek, például az asztma vagy a hőguta megelőzése érdekében tevékenykedett volna a WHO jószolgálati nagyköveteként.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez