Életet ünneplő koporsók és kedves emberek – szubjektív képes útinapló Ghánáról

Accrába, a fővárosba érkeztem, a melegből a melegbe – egy augusztusi estén.

Londonban megismert barátom szülei háztartási vegyszerekkel, kozmetikumokkal kereskedtek és az árut a lakásukban tárolták. Nagyon kedvesek voltak és jó érzés volt, hogy egy családba érkeztem meg.

accrai-vendeglatoim

Már sok évvel korábban olvastam a híres ghánai koporsókról. Vendéglátóimat megkértem, vigyenek el egy boltba, ahol ilyeneket lehet látni.

kulonleges-ghanai-koporsok-1

Nagyon érdekes volt a sok különböző formájú , selyemmel bélelt koporsó.

kulonleges-ghanai-koporsok-2

Természetesen nem általános ezeknek a „használata” az országban – de aki teheti, az elhunyt életére vagy halálának körülményeire emlékeztető halottas ládát készíttet.

kulonleges-ghanai-koporsok-4

Szokatlanok – az Afrika más országaira is jellemző – különböző reklámtáblák. A legmeglepőbbek az egészségügyi szolgáltatást reklámozók.

dscf2111

Népszerűek a portréfestők is, akiknek a kínálatában vannak Oszáma bin Láden portrék, képek Ferenc pápáról és persze az ország talán legismertebb emberéről, Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkárról is.

dscf2343

Kedves vendéglátóim elvittek a legnépszerűbb helyi tengerparti strandra. A környezet kellemes, de a tengerben rengeteg nejlonzacskó volt. Mindenképpen szerettem volna kicsit úszni, de nem volt könnyű és kellemes a zacskókat kerülgetni.

accra-strand

Vasárnap az egész család elment a templomba istentiszteletre. Harlemben láttam hasonló szertartásokat, ahol a hívők révületig énekelték a gospeleket.

cape-coast-1

Vidéken is jártam – először Kumasiba mentem el. Az Ashanti terület szíve ma is fontos gazdasági és kulturális központ. A város legérdekesebb része a hatalmas Kejetia piac , Nyugat-Afrika legnagyobb szabadtéri piaca – ahol valószínűleg én voltam az egyetlen fehér ember a sok ezer eladó és vásárló közt.

kumasi-piac-3

Ezzel nem is volt semmi baj, csak amikor elkezdtem fotózni. Egy kisebb társaságnál ez még könnyen ment, de amikor egy piaci látképet szerettem volna készíteni, mindig volt, aki tiltakozott.

kumasi-piac-1

Sajnos a mobiltelefon és a digitális kamerák megjelenése óta Afrikában nagyon nehéz portrékat készíteni.

dscf2064

Nagy élmény egy ghánai buszpályaudvaron mászkálni. Valószínűtlennek tűnik,  hogy a járművek ki tudnak innét jutni, olyan a zsúfoltság.

kumasi-buszallomas-2

A ghánaiak viszont nagyon kedvesek voltak. Szerencsére angolul majdnem mindenki tud, így beszélgetni is tudtam velük.

dscf2501

dscf2520

dscf2533

A tengerpart felé útközben megálltam a Kakum nemzeti parkban, ahol végigmentem a 350 méter hosszú, 30 méter magasan kifeszített függőhídon. Bár túl sok állatot nem láttam, izgalmas volt az őserdőt fölülről csodálni.

kakum

Következő állomásom Cape Coast volt, ahol a híres tengerpartok egyike található.

cape-coast-3

A város az angol gyarmati adminisztráció központja is volt, mielőtt Accra lett a főváros 1876-ban.

elmina-2

Az itteni erődöt 1655-ben építették. A közeli Elmina vára szintén a világörökség része.

elmina-1

Ezt 1482-ben emelték a portugálok és ez Ghána legrégebbi és legjobban rendben tartott erődje.

elmina-3

Nagyon sokat tudnék még mesélni a rövid, 10 napos útról. A dobolós, zenés estékről, a fesztiválról, amibe útközben belekeveredtem, a sok kedves emberről.

dscf2525-masolata

Nagyon megszerettem az országot és azóta is nagyon vágyom vissza Nyugat-Afrikába, a kontinens egyik izgalmas és nagyon barátságos csücskébe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez