175 halálos áldozata van a benzinkútrobbanásnak

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el a súlyos tragédia miatt Ghánában.

Dramani Mahama guineai elnök „katasztrófának” nevezte a történteket és jelezte, hogy a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy hasonló balesetek ne fordulhassanak elő az országban. A tragédiában nagy szerepet játszott a napok óta tartó heves esőzés is. A hatalmas mennyiségben lehulló csapadék ugyanis  kimosta az üzemanyagot a töltőállomás tárolójából, ami észrevétlenül szivárgott az utcára. A robbanást végül egy közelben lévő házban keletkezet tűz idézte elő – mondta a tűzoltóság szóvivője.

A legutóbbi információk szerint 175 ember vesztette életét. Az áldozatok többsége a heves esőzés miatt a töltőállomáson húzta meg magát. Ezért voltak olyan sokan a benzinkúton, amikor a robbanás bekövetkezett, ami hatalmas pánikot és káoszt idézett elő a környéken. A tragédia miatt a forgalmat gyakorlatilag teljesen le kellett állítani. Rengeteg ember pedig arra kényszerült, hogy a kocsijában töltse az éjszakát, mivel a hatalmas dugó miatt nem lehetett haladni az utakon. A rendőrség  a benzinkút környékét is lezárta, ami miatt több száz ember a közelben lévő irodaházakban rekedt.

Az oltási és mentési munkálatok során komoly problémát jelentett az is, hogy a rengeteg  csapadék elárasztotta a fővárost. Több helyen térdig ért a víz, ami miatt a tűzoltók is csak később értek a helyszínre. Ráadásul a heves esőzések több trafóházat is tönkre tettek, ami miatt szinte az egész városban nem volt áram.

Az ítéletidő miatt a guineai kormány egy válságstábot is felállított, hogy felmérjék a károkat és kialakítsanak valamilyen védelmi stratégiát az áradások ellen. A kormány emellett 14 millió dollárt is elkülönített a heves esőzések károsultjai számára.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez