Előjáték: megszületett az első ítélet a FIFA nagy korrupciós botrányában

A jövő héten kezdődik a nagy per, mely elsodorta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség egész vezérkarát, az élén Sepp Blatterrel, az elnyűhetetlen svájci főnökkel. Most a guatemalai labdarúgó szövetség egyik vezetőjét ítélték el, mert több százezer dolláros megvesztegetést fogadott el egy Media World nevű, Floridában bejegyzett cégtől.

A 63 éves Hector Trujillo vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal, vagyis rávallott nála fontosabb FIFA-főnökökre. Ezért csak nyolchónapos börtönbüntetést kapott. Szerencse számára, hogy a nyolc hónapot Floridában kell leülnie. Guatemalában ugyanis az a szokás, hogy annak, aki köpött a bíróságon, elvágják a torkát a börtönben.

A FIFA korrupciós ügyeiben New Yorkban kezdett el vizsgálódni a különleges ügyészség, mely felhatalmazást kapott arra, hogy külföldi eseteket is vizsgáljon. Ők buktatták le a FIFA egész vezérkarát. Az amerikaiak dühét az váltotta ki, hogy az oroszok és a katariak megvették a 2018-as és a 2022-es futball-világbajnokságot, miközben ezekre az Egyesült Államok is pályázott.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez