Véget ért a véres túszdráma Szomáliában – a Közel-Keletről jöttek a támadók?

Vasárnap hajnalban véres véget ért a túszdráma Mogadishuban, ahol az Al-Shabab dzsihádharcosai egy szállodát foglaltak el.

Szombat délután egy autóban elrejtett erős bomba megsemmisítette a hotel védelmi rendszerét. Ezt követően a dzsihádharcosok megrohamozták a szállodát, ahol túszokat ejtettek.

Minthogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, hajnalban a biztonsági erők megrohamozták a hotelt, ahol a dzsihádharcosok fanatikus elszántsággal tartották magukat. Két sebesült dzsihádharcos felrobbantotta magát. Három másikat élve fogtak el Mogadishuban.

Egy rendőrtiszt elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a halálos áldozatok száma jelenleg 25, de ez emelkedhet. Mind a túszok, mind a rendőrök, mind pedig a terroristák között vannak halottak és sebesültek. Az akcióért az Al-Shabab iszlamista terrorszervezet vállalta a felelősséget Szomália fővárosában.

Nemrég ugyanitt merényletsorozatot követett el az Al-Shabab, melynek vezetői letették a hűségesküt az önjelölt kalifának, az ISIS vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. A korábbi merényletnek több mint száz halottja volt. Szomáliában az Al-Shabab iszlám államot akar létrehozni, ahol Mohamed próféta szigorú törvényeit, a sariát alkalmaznák.

A demokratikusan megválasztott kormány csakis külföldi támogatással tartja magát a fővárosban. Vidéken az Al-Shabab az úr. Minthogy az Iszlám Állam stratégiai vereséget szenvedett Irakban és Szíriában, ezért a terrorelhárító szervezetek azzal számolnak, hogy a dzsihádharcosok egy része Szomáliában folytatja majd tevékenységét. Lehet, hogy sokan már most is ott vannak, és ők hajthattak végre véres túszakciót Szomália fővárosában, Mogadishuban.

Fotó: Mogadishu / Wikipedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez