Hétfőn munkába megyek – közölte a leváltott katalán elnök

Carles Puigdemont polgári engedetlenségre szólította fel a katalánokat azt követően, hogy a központi kormány felfüggesztette Katalónia autonómiáját és választásokat írt ki december 21-re.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő abban bízik, hogy Katalónia polgárainak a többsége belátja: a függetlenség kikiáltásával a leggazdagabb spanyol tartomány többet veszítene, mint amennyit nyerne. Az Európai Unió ugyanis újra megerősítette, hogy a független Katalónia nem maradhatna része az integrációnak. A közvéleménykutató intézetek szerint Katalónia polgárai nagyjából fele-fele arányban támogatják a függetlenséget, illetve az autonómiát.

Jelenleg külföldön senki sem ismeri el Katalónia egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. A nagyhatalmak fővárosaiban üdvözlik a spanyol miniszterelnöknek azt a döntését, hogy rendezzenek tartományi választást Katalóniában. Ahol jelenleg meglehetősen kaotikus a helyzet: sok bank és vállalkozás arra készül, hogy miközben tovább folytatja működését Katalóniában, a székhelyét áthelyezi valamelyik másik spanyol tartományba. A tartomány rendőrfőnöke lemondott, miután Madridban távozásra szólították fel. Ferenc pápa felszólította az Európai Uniót, hogy állítsa helyre egységét. Bár név szerint nem említette Katalóniát, de a jelenlegi helyzetben a célzás nyilvánvaló. A katolikus egyházfő attól tart, hogy Katalónia kiválása lavinát indíthat el az Európai Unióban, hiszen Olaszország két leggazdagabb tartománya nemrég arról döntött, hogy nagyobb autonómiát kér a központi kormánytól, Rómától.

Fotó: Barcelona / Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez