Teheránban reagáltak a lemondott libanoni miniszterelnök vádjaira

Szaad Hariri Szaúd-Arábiaban jelentette be, hogy azért távozik posztjáról, mert félti az életét. Nyíltan megvádolta a síita Hezbollah milíciát, hogy az életére tör.

“Nem akarom úgy végezni, ahogy az apám!” – jelentette ki Szaad Hariri miniszterelnök. Rafik Hariri szintén Libanon kormányfője volt, amikor 2005-ben meggyilkolták. Haláláért a síita Hezbollah milíciát teszik felelőssé Libanonban.

Ennek ellenére Szaad Hariri januárban olyan kormányt alakított, melyben a síita Hezbollah képviselői is helyet kaptak. Mi változott azóta? Aszad elnök és az őt támogató Hezbollah győzelemre áll Szíriában. Hariri és fő támogatója, Szaúd-Arábia szemben áll Aszad elnökkel. Mindez része a szunniták és síiták szembenállásának a Közel-Keleten. Szaúd-Arábia a szunnita erők vezére, míg a síiták Irán mögött állnak. Jelenleg a két fél nyíltan háborúban áll Jemenben.

Teheránban az iráni külügy szóvivője sietett cáfolni a libanoni miniszterelnök vádjait. Külön hangsúlyozta, hogy Szaad Hariri külföldön, Szaúd-Arábiában tette meg a bejelentését “az arab nemzet nevében”. A szunnita-síita szembenállásnak világpolitikai vonulata is van: az USA a szunnitákat, míg Oroszország a síitákat támogatja. Trump és Putyin erről is tárgyalhat november végén Vietnamban, ahol részt vesznek az ázsiai és csendes-óceáni államok szervezetének csúcsértekezletén.

Fotó: Hariri szeptemberben Oroszországban tárgyalt / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez