Félti az életét – lemondott a libanoni miniszterelnök

A televízióban jelentette be döntését Szaad al-Hariri. Akinek az édesapját, aki szintén kormányfő volt, 2005-ben gyilkolták meg.

A Rafik al-Hariri gyilkosság 12 éve foglalkoztatja élénken a közvéleményt nemcsak Libanonban – külföldön is. Fia nem akar ebben az értelemben apja örökébe lépni, ezért inkább lemondott. Beszédében Iránt vádolta: azt mondta, az Iszlám Köztársaság félelmet és pusztítást vált ki több országban, köztük Libanonban is. Mely a Teherán támogatta siíta Hezbollah otthona. A Hezbollah, amely meglehetős hatalommal bír Libanonban, ott van Irakban és Szíriában is, és ez komoly gondot okoz Bejrútnak – mondta Hariri. Szerinte Teherán az arab világ megsemmisítésére törekszik. De ez  vissza fog ütni – tette hozzá.

Szaad al-Hariri tavaly november óta állt a bejrúti kormány élén. Akkor kétévnyi politikai vákum után új korszakot ígért. Már másodszor volt miniszterelnök: korábban 2009 és 2011 között töltötte be a posztot. Most azt mondja, hogy a politikai klíma ma semmiben nem különbözik attól, amiben meggyilkolták az édesapját. Egy Rijádból közvetített tévéadásban úgy fogalmazott, hogy úgy érezte, neki is az életére törnek. Nem véletlenül Szaúd-Arábiában jelentette be a döntését: a sivatagi királyság talán a legerősebb ellenlábasa Iránnak a Közel-Keleten. És egyben a Hariri család egyik fő támogatója. Miután az utóbbi napokban a libanoni kormányfő többször is megfordult Rijádban, sokan úgy vélik, hogy lemondását ott sugallták neki. Mindenesetre Irán és a Hezbollah bírálata egybevág a szaúdi politikai vonallal – emlékeztet a BBC.

A 47 éves miniszterelnök lemondása meglepetést keltett Libanonban, mely most újabb, politikailag bizonytalan időszak elé néz. A feszültség mindenképpen nőni fog a közel-keleti országban, melyet eddig sikerült megóvni a szomszédban zajló szíriai háború közvetlen hatásaitól.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez