A libanoni miniszterelnök Párizsban – háborúra készül Mohamed, Szaúd-Arábia leendő uralkodója?

Macron francia elnök nemrég Szaúd-Arábiában eszmét cserélt Mohamed bin Szalman trónörökössel. Elérte, hogy Szaúd-Arábia elengedte Szaad al Hariri libanoni miniszterelnököt. Libanon államfője szerint Hariri “Szaúd-Arábia túsza” volt. Közben hírek terjedtek el arról, hogy Szaúd-Arábia uralkodója átadja a hatalmat a trónörökösnek, aki háborút indíthat Libanonban a Hezbollah síita milícia ellen.

Az idős és beteg Szalman király a jövő héten bejelenti, hogy fia, Mohamed bin Szalman Szaúd-Arábia új uralkodója. Ezt közölte exkluzív interjúban a Daily Mailben egy jólértesült helyi nagyság. Szalman király “olyan lesz, mint Erzsébet királynő” – vázolta fel az udvar terveit a brit lapnak a kiszivárogtatásra kijelölt fontos személy. Mohamed herceg hozná meg a döntéseket minden fontos kérdésben. Ezért sújtottak le a renitens hercegekre és miniszterekre Szaúd-Arábiában az elmúlt hetekben. A hírek szerint a lefogott hercegek és oligarchák akkor szabadulhatnak, ha lemondanak a vagyonuk 70%-áról az államkincstár javára.

Mit jelenthet a váltás a királyság élén? Azt, hogy Szaúd-Arábia – az USA-val és Izraellel szövetségben – felveszi a harcot Iránnal szemben. Ez már folyik Jemenben, de most új hadszintér lehet Libanon. A Hezbollah síita milícia Irán fontos szövetségese. Őket akarja meggyengíteni Mohamed herceg, aki egyben hazája hadügyminisztere is. Ezért jelentette be Szaúd-Arábiában lemondását Hariri libanoni miniszterelnök.  A formálódó szaúdi-amerikai-izraeli szövetséget jelzi, hogy először adott interjút az izraeli fegyveres erők vezérkari főnöke egy szaúdi lapnak. Ebben kijelentette: hajlandóak megosztani az információkat Szaúd-Arábiával Iránnal kapcsolatban. Mohamed herceget Kuvait uralkodója dühös bikának nevezte. Arra célzott, hogy Szaúd-Arábia óvatos öreg nemzedékével szemben Mohamed általános háborút robbanthat ki Irán és szövetségesei ellen. Jemenben látszik, hogy a győzelmi esélyek nem a legjobbak…

Fotó: Donald Trump és Mohamed bin Szalman / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez