Halálos tájfun Vietnamban, ahol hamarosan a világ leghatalmasabb emberei találkoznak

Évtizedek óta nem pusztított ilyen végzetes trópusi vihar Vietnam partjainál, mint most a Damrey. Rohamtempóban kellett kiüríteni a szállodákat a tengerparton. A halottak száma 49, a sebesülteké több száz.

Különösen kínos a helyzet Danangban, ahol hétfőn nyílik az ázsiai és csendes-óceáni államok vezetőinek tanácskozása. November hatodikán a diplomaták kezdik meg az egyeztetéseket, majd később érkeznek a fő vendégek: Donald Trump, Hszi Csin-ping, Vlagyimir Putyin, Abe Sinzo és a többiek.

Ezt a térséget már Obama elnök a 21. század legfontosabb régiójának nevezte. Trump elnök 12 napot tölt el a térségben, ezzel megdönti elődjének rekordját. Az USA elnöke jelenleg Japánban van, majd felkeresi Dél-Koreát, Kínát és a Fülöp-szigeteket.

Danangban, a csúcstalálkozó során Trump eszmét cserél Putyin elnökkel is. Ilyen amerikai-orosz csúcstalálkozóra nyáron került sor Hamburgban, ahol a G20 vezetői tanácskoztak. Trump szerint Oroszország hasznos lehet az észak-koreai válság megoldásában, a szíriai helyzet rendezésében. Az USA elnöke ezenkívül meg akarja vitatni Ukrajna problémáját is Vlagyimir Putyinnal. Az USA és az EU szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben, mert Moszkva annektálta az Ukrajnához tartozó félszigetet, a Krímet 2014-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez