Mit tud a leggazdagabb letartóztatott herceg Szaúd-Arábiában?

Al Valid bin Talál 19 milliárd dolláros vagyonával a világ 50. leggazdagabb embere – legalábbis a Bloomberg listája szerint. A szaúdi uralkodó család legvagyonosabb tagját a sivatagban fogták el a trónörökös, Mohamed bin Szalmán rendőrei.

Mi lesz a hatalmas vagyonnal? A Bloomberg szerint az amerikai bankóriás, a Citigroup egyik legnagyobb részvényese a szaúdi herceg. Ugyanez a helyzet az Apple-lel kapcsolatban. Az IPhone-kat és IPad-eket előállító amerikai óriás jelenleg a világ legtöbbre értékelt cége a tőzsdén. Trump elnök kedvenc médiaszereplési helye a Twitter. Ennek is Al Valid bin Talál az egyik fő részvényese. Vagy legalábbis ő volt. Lehet, hogy a korrupcióellenes vizsgálat azt deríti ki, hogy a hatalmas vagyon nem is a hercegé, hanem Szaúd-Arabiáé.

Összesen 11 herceget és több minisztert vettek őrizetbe a hétvégén Szaúd-Arábiaban, ahol egy korrupciósellenes bizottság rendelte el a széleskörű rendőri akciót, amely példátlan a sivatagi királyság történetében. A frissen megalakult korrupcióellenes bizottság feje nem más, mint maga a trónörökös: Mohamed bin Szalmán. A tisztogatás személycseréket is hozott két fontos katonai alakulat élén: új ember vezeti a Nemzeti Gárdát és a haditengerészetet. A cél az, hogy megerősítse a trónörököst, mielőtt az átveszi a hatalmat apjától, Szalmán királytól. Mohamed herceg modern és mérsékelt Szaúd-Arábiát ígér, vagyis olyat, amely végképp belép a 21. századba.

Al Valid bin Talál, a dollármilliárdos herceg, akinek a tulajdonában áll a londoni Savoy szálloda, korábban szókimondóan bírálta a konzervatív királyságot. Miért nem tetszett a reformgondolkodású herceg a trónörökösnek? Mert bírálta Mohamed herceg háborús politikáját Jemenben és diplomáciai háborúját Katar ellen.

Időközben helikopterbaleset áldozata lett egy másik herceg, Aszír tartomány helyettes kormányzója, Manszúr bin Mukrin. A helikoptere a jemeni határ közelében zuhant le, miközben hivatali úton volt többedmagával. Az ő édesapja is koronaherceg volt korábban, a féltestvére, Szalmán király állított félre néhány hónappal azután, hogy 2015-ben trónra lépett.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez