Trump és neje a Tiltott városban ebédelt

A császárok egykori lakhelyén ebédelni különleges kegy, melyet a protokollra érzékeny kínaiak Trumpnak tartogattak, mert Pekingben tudják: az USA elnöke végtelenül hiú ember.

Donald Trump ázsiai körútjának ez a harmadik állomása, de kétségkívül a legfontosabb, hiszen Kína ma már a világ második számú nagyhatalma, amely mind jobban felzárkózik az Egyesült Államokhoz.

Szöulban tegnap az amerikai elnök azt kérte Kínától, hogy szakítsa meg a gazdasági  kapcsolatokat Észak-Koreával. Amerikai szakértők szerint ily módon lehetne rákényszeríteni Kim Dzsongunt, hogy felhagyjon nukleáris és rakétafejlesztési programjával. Trump másik témája Pekingben a kínaiak óriási kereskedelmi mérlegtöbblete az USA-val szemben. Az amerikai elnök ezt kifogásolta Tokióban és Szöulban is, de Kínában ennél sokkal többről van szó. Japán és Dél-Korea ugyanis az USA szövetségese, és ezért több milliárd dollárért vesznek fegyvereket Amerikától. Kína esetében erről nem lehet szó. Sőt: a kínaiak fegyverkezése aggasztja Amerikát és az USA ázsiai szövetségeseit.

A választási kampány idején Trump még azzal fenyegette meg Kínát, hogy büntetővámot vet ki a termékeire. A 45%-os büntetővám agyoncsapta volna a kínaiak exportoffenzíváját. Aztán persze a Fehér Házban figyelmeztették a tanácsadók Trumpot arra, hogy a Kínából behozott áruk jelentős részét amerikai cégek állítják elő a Mennyei Birodalomban. Ezenkívül a hatalmas kínai piac óriási vonzerő az amerikai cégek számára. Így a büntetővámokról immár szó sem esik, de a probléma továbbra is fennáll.

Ráadásul Hszi Csin-ping elnök helyet követel magának a nagyhatalmak asztalánál. Ezt nyíltan meg is mondta állítólag Donald Trumpnak, amikor Floridában találkoztak. A kínaiak azt szeretnék, ha a fontos gazdasági döntések előtt az amerikaiak konzultálnának velük. Trump Amerika First filozófiája nem éppen ebbe az irányba mutat. Kemény tárgyalások várhatóak tehát Kína és az USA első számú vezetője között a Tiltott városban Pekingben, ahol a mennyei bölcsességű császár annak idején azzal a jelszóval rúgta ki a nyitást szorgalmazó brit diplomatát, hogy “semmire sincs szükségünk abból, ami önöknek van!”…

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez