Kínai-amerikai csúcs – miről beszéltek és miről nem Floridában

Az amerikai-kínai csúcstalálkozót szinte teljesen árnyékba borította a Szíria elleni amerikai légicsapás illetve a stockholmi terrorakció híre. Pedig a világ két legnagyobb hatalmának első embere ezúttal először találkozott egymással Floridában.

Nagyszerű személyes kapcsolat alakult ki – lelkendezett Trump. Közös sajtóértekezlet nem volt, így a vendégek véleménye kissé a homályba maradt. A pekingi sajtó mindenesetre Hszi Csin-ping mondatait idézi, melyeket az USA-val kapcsolatban hangsúlyozott a csúcs előtt: ezer ok van arra, hogy jó viszony legyen köztünk, és egyetlenegy ok sincs arra, hogy tönkretegyük ezt a kapcsolatot! Pekingben emlékezetnek arra, hogy Donald Trump nyolcéves unokája milyen hibátlan kiejtéssel énekelte az ősi kínai dalt a jázminvirágról a Holdújév alkalmából.

A diplomáciai hírek arról szólnak, hogy félretették a kínos dossziékat és arra koncentráltak, hogy fennmaradjanak a normális kapcsolatok Washington és Peking között. Ezért állítólag szóba sem került Trumpnak az a korábbi javaslata, hogy 40%-os külön vámmal sújtsanak egyes kínai árukat. Arról se nagyon beszéltek, amit Rex Tillerson külügyminiszter Dél-Koreában mondott: az USA türelme elfogyott, ezért kész arra, hogy katonai eszközökkel is megrendszabályozza a világot atomháborúval fenyegető Észak-Koreát. Ez az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést Pekingben.

Rex Tillerson külügyminiszter  most erről egy kukkot sem mondott Floridában, viszont azt ecsetelte az újságírók előtt, hogy kitértek az emberi jogok helyzetére Kínában. Az Obama korszakban ez a washingtoni diplomácia kedvenc témája volt, ezért Pekingben nem szomorkodtak Hillary Clinton bukásán. Annak nyilván nem örültek a kínaiak, hogy Washingtonban újra előveszik ezt az örök témát, de nem is nagyon izgatják magukat emiatt, hiszen számukra sokkal fontosabb a kereskedelem és a stratégiai egyensúly a Koreai-félszigeten.

Különben pedig érdemes megemlíteni, hogy amikor Sissi egyiptomi elnökkel tárgyalt Donald Trump nemrég, akkor eszébe sem jutottak az emberi jogok – pedig Egyiptom sem teljesít sokkal jobban ezen a téren, mint Kína, amely viszont veszélyes rivális egyelőre inkább Ázsiában, de  a közeli jövőben az egész világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez