Trump felhívta a kínai elnököt, és megerősítette: csak egy Kína van

Ez azért fontos a világ két legnagyobb hatalmának viszonyában, mert Trump korábban telefonon tárgyalt Tajvan elnökasszonyával, aki a sziget függetlenségének a híve. Peking álláspontja viszont az, hogy csak egyetlen Kína van, mely persze több különböző részből áll.

Ezt a kínai álláspontot Washington évtizedek óta elismerte, de Trump megkérdőjelezte. Eddig. Most viszont “hosszú és igen szívélyes eszmecserét folytatott” Kína első emberével, Hszi Csin-pinggel. A Fehér Házban csak ennyit közöltek, de a kínaiak közzétettek néhány részletet. Az egy Kína elv mellett különösen a globális kereskedelem ügyét vitatta meg a két legerősebb gazdaság vezetője. Trump a választási kampányban azt ígérte: megrendszabályozza Kínát, mely szerinte több millió amerikai munkahelyet nyúlt le, és a jüan manipulációjával kárt okozott az Egyesült Államoknak.

Ebben a nagyon bonyolult globális helyzetben fontos az együttműködés – hangsúlyozta Hszi Csin-ping elnök a pekingi közszolgálati televízió beszámolója szerint. Kína a világkereskedelemben már egyenrangú szerepet játszik az Egyesült Államokkal, de a GDP-je még messze elmarad Amerikáétól. Egy kereskedelmi háborúban rövid távon Kínának lenne több vesztenivalója. Csakhogy Pekingben arra mutatnak rá: a kínaiak exportja az USA irányába jelentős részben nem más, mint a Kínában működő amerikai cégek kivitele! Ha tehát ezeket megadóztatja Trump, akkor amerikai érdekeket is sért.

Kínával kapcsolatban Trump nagyon visszafogott azóta, hogy beköltözött a Fehér Házba. A kínai ügyekben fő tanácsadójának veje, Jared Kushner számít. A New York-i építési vállalkozó nemigen foglalkozott ugyan eddig Kínával, de több közös üzlete van az USA-ban nyomuló kínai milliárdosokkal. Jelenleg ezeket az üzleti ügyeket Kushner papa viszi tovább. Donald Trump a nemrég megkezdődött Kakas éve alkalmából már levelet küldött Hszi Csin-pingnek. Nyolcéves lányunokája pedig elbűvölte a kínaiakat amikor a Holdújév alkalmából hibátlan kínai kiejtéssel énekelt ősi tavaszköszöntő dalokat…

Fotó: ABS/CBN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez