Az állam rosszabb házakat épített – fagyosak az éjszakák az iráni földrengés túlélőinek

Közelít a tél Iránban is, Kermansah tartományban dideregve vészelik át a fagyos éjszakákat a túlélők. A vasárnapi földrengés az eddigi adatok szerint 540 életet követelt az Irakkal közös határvidéken. A sebesültek száma 8.000.

Házak sokasága vált romhalmazzá a tartományban. Hasszán Róhani elnök meg is jegyezte, amikor ma a térségbe utazott, hogy az állam által épített házak szenvedték el a legnagyobb károkat és felelősségre vonásokat ígért.

A fagyoskodó túlélők ládákat égetnek, hogy egy kis meleghez jussanak – mesélte egy 42 éves férfi a BBC perzsa nyelvű adásának. Sátorban élnek, ételből is, vízből is hiányt szenvednek. A gyerekek csak sírnak, nagyon fáznak. A szülőkhöz bújnak, hogy kicsit fel tudjanak melegedni – mondta. Hozzájuk a segélyek még nem értek el.

A vasárnapi 7.3-as rengést óránként átlagban három utórengés követte, pánikot okozva. A vasárnapi földmozgás az egyik legerősebb és leghalálosabb volt az idén. Az állami tévé szerint emberek ezrei töltötték az eddigi két éjszakát a szabadban vagy hevenyészett táborokban. Az egyik segélyszervezet arról számolt be, hogy 70 ezer embert kellene elhelyezni valahol. Az ENSZ azt közölte, hogy kész segíteni, ha felkérik erre.

Ma nemzeti gyásznap van Iránban. Az 540 halottból 530 iráni, a többi tíz iraki. A Vörös Félhold egyik tisztségviselője szerint 12 ezer épület omlott össze. A prioritás most a fedél nélkül maradt emberek elhelyezése és a segélyszállítmányok célba juttatása. Ami nem könnyű, az utakat földcsuszamlások tették járhatatlanná. A térségben áram sincs sok helyen. A hadsereg helikopterei segítenek a mentésben és a segélyszállításban.

A Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari vezérőrnagy szerint mindenekelőtt sátrakra, élelemre és vízre van szükség. Ő is arról beszélt az állami tévének, hogy a újonnan emelt épületek jól kitartottak, de a vályogházaknak esélyük sem volt.

Helyi idő szerint este 9 után jött a földrengés vasárnap – még Törökországban, Izraelben és Kuvaitban is érezni lehetett.

Fotó: ABC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez