Földrengés Irak és Irán határvidékén – legkevesebb 335 halott

7,3-es erősségű földrengés pusztított Irak északkeleti és Irán nyugati részein. Az epicentrum Halabdzsa városa volt a határvidéken.

A halálos áldozatok száma legkevesebb 335 a BBC szerint. Minthogy isten háta mögötti területekről van szó, minden bizonnyal növekszik még az áldozatok száma. A sebesültek száma több ezer: elsősorban Irak kurd nemzetiségi területein és Iránban Kermansah tartományban van sok áldozat. Az áramellátás akadozik, illetve megszűnt ezeken a területeken. Ez lassítja a mentést és zavarja a kórházak működését.

Ezen a vidéken eléggé gyakoriak a földrengések, de ez nem jelenti azt, hogy a lakosság különösebben fel lenne készülve rá, hiszen az általános szegénység miatt az emberek többsége örül, hogy él. Csak kevés helyen építenek földrengésbiztos épületeket, melyek katasztrófák idején is biztonságosak lennének. Az viszont kedvező változás, hogy a határvidéken van együttműködés Irak és Irán között. Korábban Szaddám Huszein háborúja miatt teljes határzár volt érvényben. Ma a bagdadi kormányzat, melyben Irak síita többsége játssza a főszerepet, jó kapcsolatot ápol Iránnal, ahol a síita hit államvallás.

A fotó az 1990-es iráni földrengés idején készült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez