Ezernél is több Iránból érkezett harcost öltek meg Szíriában

Már meghaladja az ezret azoknak az Iránból Szíriába küldött harcosoknak a száma, akik elestek Aszad elnök oldalán a szíriai polgárháborúban. Erről az iráni veteránszövetség elnöke, Ali Sahidi Mahalati számolt be.

Egészen pontosan azt közölte, hogy “azoknak az országunkból érkezett mártíroknak a száma, akik sírjaink védelmében haltak meg, átlépte az ezret”.

Teherán évek óta küld katonai tanácsadókat és harcosokat Damaszkusz támogatására, az utóbbiak többségét az Iránban élő pakisztáni és afgán menekültek közül toborozta. A legnagyobb kontingens az afgánok Fatemijun hadosztálya, ennek tagjai Irakban és Szíriában egyaránt harcolnak. Hogy a több mint ezer halott közül hány az afgán, azt nem részletezte Sahidi. Iránban “a sírok védelmezőiként” emlegetik a Szíriában és Irakban harcolókat, a hivatalos magyarázat szerint ugyanis a síita szent helyek oltalmazása a küldetésük a szunnita szélsőségesekkel, így az Iszlám Állammal szemben.

A síita Iszlám Köztársaság megbízható szövetségese Aszad elnöknek, a katonai támogatás mellett pénzügyit is nyújt. Azt tagadja, hogy harcoló alakulatai lennének szíriai földön, arról beszél, hogy az elit Forradalmi Gárda parancsnokai és tábornokai katonai tanácsadókként vannak ott jelen, akárcsak Irakban, akik pedig de facto harcolnak, azok mind önkéntesek. Az iráni média mindazonáltal rendszeresen ad hírt iráni, afgán és pakisztáni “mártírok” haláláról, akiket aztán iráni földben temetnek el.

Fotó: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez