Mit keresnek afgánok a szíriai polgárháborúban?

Az iráni elitegység, a Forradalmi Gárda több ezer afgánt toborzott, többüket pedig erőszakkal kényszerítette arra, hogy Aszad elnök oldalán részt vegyenek a szíriai polgárháborúban – jelentette az emberi jogi megfigyelő csoport, a Human Rigths Watch.

Teherán nemcsak juttatásokat ígért az afgán menkülteknek és migránsoknak, ha feleveszik a harcot Szíriában, de többeket hazatoloncolással is megfenyegetett közülük, ha nem teszik ezt. Erről maguk az érintettek beszéltek a New York-i székhelyű szervezet képviselőinek. Akik szerint jó pár férfi és fiú emiatt el is menekült Iránból, Európába.

A síita Irán rendületlen támogatója a szíriai elnöknek, Bassár el-Aszadnak, akit pénzügyi, katonai segítséggel lát el. Teheránban azt mondják: az afgánokból álló Fatemiyoun Brigád tagjai önkéntesek, azért csatlakoztak a harchoz, mert meg akarják védeni a síita szent helyeket Szíriában és Irakban az olyan szunnita szélsőségesekkel szemben, mint az Iszlám Állam fegyveresei.

Az afgánokból álló brigádot, amely a nagyhatalmú Forradalmi Gárda támogatását élvezi, Mohamed próféta lányáról nevezték el: Fátima mauzóleuma Damaszkusz közelében áll, és nagy becsben tartják a síiták. Annál is inkább, mert Fátima Alihoz ment feleségül, akit a síiták Mohamed próféta legitim örökösének és első imámjuknak tekintenek, fiaikat pedig a mohamedi tradíciók örököseinek.

Mindazonáltal egyes jelentések szerint az afgánoknak lakást és fizetést ajánlottak, ha Irán oldalán harcolnak. Az iszlám köztársaság tagadja, hogy katonái volnának szíriai földön, és azt bizonygatja, hogy parancsnokai és tábornokai katonai tanácsadókként működnek Szíriában. Ugyanakkor rendszeresen tartanak temetéseket Iránban “önkéntes” iráni, afgán és néha pakisztáni harcosoknak  – írja az AFP hírügynökség. 

Iránban körülbelül 3 millió afgán él, sokan közülük üldözések vagy az ismétlődő fegyveres konfliktusok elől menekültek át a határon. Közülük 950 ezren rendelkeznek menekült-státusszal. A Human Rights Watch által meginterjúvolt afgánok közül legalább kéttucatnyian azt állították, hogy vagy őket magukat, vagy rokonaikat toborozták vagy kényszerítették az iráni hatóságok arra, hogy Szíriában harcoljanak. Hatan közülük azt is elmondták, hogy ki is képezték őket vagy a családtagjaikat a harcra Teherán és Siráz környéki katonai táborokban, 2015-ben. A hatból ketten tényleg önként jelentkeztek, míg négyet állítólag úgy kényszerítettek erre. Arról is beszámoltak, hogy afgánok Szíria több területén is harcoltak az ottani kormányerők oldalán, így Damaszkusznál, Aleppónál, Honsznál, Deir Ezzornál, Hamában, Latakiában vagy a határnál az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez