A világ első “önirányítású” puskagolyója

Az amerikai hadsereg kutatólaboratóriuma újabb “jövőfegyvert” hozott létre.

Az amerikai fegyveres erők lapja, a Stars and Stripes hétfői cikke szerint nemsokára már a mesterlövészek kezébe kerülhet a világ első “önirányítású” puskagolyója, ami képes repülés közben irányt változtatni, hogy biztosan eltalálja a célpontot. A DARPA, az amerikai védelmi minisztérium katonai kutatóintézete a nyáron jelentette be, hogy tavasszal sikeresen tesztelték a különleges lövedéket, amely jelentősen megkönnyítheti majd a mesterlövészek dolgát. A különleges golyó a szervezet szerint leginkább zord időjárási körülmények között lenne nagy segítség, mondjuk nagy szélben, vagy porban, amik jelentősen eltérítik a kilőtt lövedékeket.

A DARPA – érthetően – nem sok részletet közölt az irányváltoztatásra képes golyóról. Csak annyit lehet tudni, hogy a lövedék az orrában lévő optikai érzékelők segítségével gyűjt információkat a repülési irányról, és a tölténybe helyezett elektronika irányítja a repülés közben kinyíló vezérsíkokat.

A Stars and Stripes által megkérdezett katonai szakértők elismeréssel szóltak az új találmányról, ugyanakkor aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy valós harci helyzetben mennyire lesznek hatékonyak az önirányítású puskagolyók. Ted Gatchel, a Naval War College professzora szerint a gyorsaság kárára válhat az új eszköz, ami csak újabb terhet jelentene az amúgy is nagy pakkokkal harcba vonuló mesterlövészek számára, és abban sem volt biztos, hogy egy ilyen kifinomult eszköz jól vizsgálna zord körülmények között. A papírtérkép akkor is ellátja feladatát, ha golyó ütötte lyuk van rajta, míg egy táblagép, vagy számítógép már nem – jelentette ki Gatchet.

A professzor ugyanakkor a védelmi minisztérium titkolózásából arra következtetett, hogy a katonai vezetők komolyan tervezik, hogy rendszeresítik az önirányítású puskagolyót.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez