Ágyban, párnák közt – meghalt a Keresztapa

A szicíliai maffia főnökét, a Cosa Nostra egykori hirhedt vezetőjét 87 évesen a rák vitte el.

Salvatore “Totó” Riinára 26-szoros életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki több, mint 150 gyilkosságért. 1993-ban került börtönbe. Mesterséges kómában tartották egy ideje a pármai kórház börtönszárnyában, a családja külön engedéllyel látogathatta. A veserák mellett Parkinson-kórral és szívproblémákkal is küszködött.

A most elhunyt keresztapa 1930-ban szegény földművesek gyermekeként Corleonéban született – ott, ahol Don Corleone, Francis Ford Coppola filmtrilógiájának fiktív hőse. Apját megölték, amikor 13 éves volt. 19 évesen lépett be a helyi maffiába – hogy befogadják, annak ára volt: gyilkossággal kellett bizonyítania. A 70-es években szerezte meg a vezetést a Cosa Nostra fölött. A többiek csak “Vadállatnak” hívták. Csaknem negyed évszázadon át ki tudott csúszni az igazságszolgáltatás keze közül, jóllehet mindvégig Szicíliában volt.

1992-ben két, a maffia felszámolásán munkálkodó bírót öltek meg az emberei. Riinát egy évvel később kapták el. De a börtönben sem állt le: elrendelte egy 13 éves fiú meggyilkolását – a gyereket azért rabolták el, hogy az apja ne szolgáljon információkkal a bűnszövetkezetről. A fiút megfojtották, aztán a holttestét savban feloldották.

Riina letartóztatása után az emberei tiltakozásul bombamerényleteket hajtottak végre Rómában, Milánóban és Firenzében – 1993-ban tíz embert gyilkolt meg a robbantássorozat.

Az utóbbi években a család megpróbálta elérni, hogy háziőrizetre változtassák a büntetést, mire a Cosa Nostra áldozatainak felháborodott családjai tüntetésekbe kezdtek. Salvatore “Totó” Riina legidősebb fia szintén életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, négy gyilkosságért.

Forrás: BBC

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez