Egész Amerikára csapást mérhet – rendkívüli ülést tart a BT az újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt

Ezzel a rakétával nukleáris csapást mérhetünk egész Amerikára – dicsekedett a KCNA hírügynökség közleménye. Az új típusú interkontinentális rakéta robbanófeje olyan nagy, hogy komoly károkat okozhat, ha célba ér.

A washingtoni hadügyminisztérium szerint az új rakéta sem jelent fenyegetést az USA-ra nézve. Jim Mattis honvédelmi miniszter szerint viszont az egész világra nézve növekedett a fenyegetettség szintje. Észak-Korea szeptember 15-e óta nem hajtott végre rakéta- vagy nukleáris kísérletet, ezért sokan abban reménykedtek, hogy valamiféle diplomáciai megoldás bontakozhat ki. Trump elnök Pekingben úgy fogalmazott, hogy ígéretet kapott a kínaiaktól: nyomás alá helyezik Észak-Koreát. Csakhogy nyolc nappal ezelőtt maga Trump jelentette be, hogy újra terrorista államnak tekintik Észak-Koreát. Ezt Phenjanban komoly fenyegetésnek vették. Nem véletlenül: Szaddám Husszein iraki diktátor megbuktatása is azzal kezdődött, hogy bekerült Washington célkeresztjébe.

Trump elnök most felhívta Abe Sinzo japán miniszterelnököt, de az, hogy pontosan miről is tárgyaltak, nem derült ki. Az USA elnöke nemrég járt Tokióban és Szöulban és mindkét szövetségesét megnyugtatta: az Egyesült Államok megvédi őket! New Yorkban rendkívüli ülésre hívták össze a Biztonsági Tanácsot. Az ENSZ már számtalan szankciót megszavazott és alkalmaz is Észak-Koreával szemben. Ennek eddig nemigen volt hatása az ifjú diktátorra. Kim Dzsongun titkosszolgálata rutinosan használja ki a kiskapukat, és továbbra is biztosítja a világtól elzárkózó kommunista állam stabilitását. Washington azt szeretné, ha Észak-Korea egyetlen szövetségese, Kína  megszakítana minden gazdasági kapcsolatot Phenjannal. Erre Peking aligha lesz hajlandó, hiszen ha összeomlana a rendszer Észak-Koreában, az beláthatatlan következményekkel járna az egész térség számára és végeredményben amerikai katonák tűnnének fel a Mennyei Birodalom határán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez