Ha a migráció leáll, akkor is nagyon megnő a muzulmánok aránya Európában

Ma 5 százalék a muzulmánok aránya Európában. Ám egy amerikai tanulmány szerint a következő évtizedekben 11 százalék fölött is lehet.

A Pew Research Center Európa növekvő muszlim népessége címmel tett közzé tanulmányt. Három lehetséges helyzetet modellezett: mi történhet  akkor, ha nem érkezik több bevándorló vagy ha közepes, illetve nagy lesz a migráció.

Arra jutott, hogy ha azonnal leállna a bevándorlás Európába, akkor is 7.4 százalékra nőne a muzulmánok aránya a mostani 4,9 százalékról az Európai Unió tagállamaiban, Norvégiában és Svájcban 2050-re. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága  szerint Európa több mint 1 millió embert fogadott be 2015-ben. Legtöbben közülük muzulmán többségű országokból érkeztek. A Pew, amely a kormányok adatait és mások által készített tanulmányokat használ előrejelzéseihez, azzal magyarázza ezt a növekedést, hogy a muzulmánok több gyermeket szülnek és átlagban 13 évvel fiatalabbak, mint a nem muzulmán európaiak.

A második modell, amelyik mérsékelt bevándorlással számol, azt az állapotot veszi alapul, amely 2015 előtt volt jellemző. Eszerint a magukat muzulmánnak vallók aránya megduplázódna, vagyis 11,2 százalékra nőne 2050-re.

Ha viszont olyan számban érkeznének a jövőben menekültek, mint tavaly és tavalyelőtt, akkor 14 százalékra ugrana ez az arány 2050-re – állítja az intézet, hozzátéve, hogy még így is jóval kevesebben lennének az iszlám követői, mint a keresztények és a vallás nélküliek együttesen. A jelentés készítői azt is megjegyzik, hogy a bevándorlás máris elkezdett visszaesni az Európai Unió erőfeszítéseinek köszönhetően, így a harmadik forgatókönyvnek alig van esélye.

A washingtoni agytröszt tanulmánya arra is kitér, hogy Európa országait különböző arányban érinti a migráció. Ha leáll a bevándorlás, akkor Franciaország marad az az ország, ahol a legnagyobb muszlim közösség él. 2016-os adatok szerint 5.7 milliós, ami a lakosság 8.8 százalékát jelenti.

Ugyanakkor a második, mérsékelt bevándorlással számoló forgatókönyv szerint Nagy-Britannia lekörözné Franciaországot – a legtöbb gazdasági migráns ugyanis oda igyekszik. A harmadik, nagy számokkal számoló forgatókönyv szerint pedig Németország tudhatná a magáénak a legtöbb muszlimot a jövőben. A berlini kormány az elmúlt 2 évben összesen másfél millió menekültet fogadott be.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez