Horvát elnök: a horvátok is követtek el bűnöket Boszniában

Kolinda Grabar-Kitarović abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a hágai nemzetközi törvényszék bűnösnek mondta ki horvát katonatisztek egy csoportját, akik Boszniában a háború során nem tartották be a nemzetközi jog által előírt normákat. Az ítélethirdetés Hágában drámaira sikerült, hiszen egy horvát tábornok öngyilkosságot követett el a nyílt színen.

“Szlobodan Praljak nem háborús bűnös!” – kiáltotta a boszniai horvát tábornok, akinek húszéves börtönbüntetését jóváhagyta a hágai nemzetközi törvényszék. Ezt követően a tábornok elővett egy üvegcsét és kiitta. A bíróság elnöke rögtön kórházba szállíttatta a horvát tábornokot, aki ott bevégezte életét.

Szlobodan Praljak sok háborús bűnt követett el Boszniában, amikor ott harcok dúltak a bosnyák, a szerb és a horvát erők között 1992 és 1995 között. A boszniai szerb erők parancsnokát, Ratko Mladić  tábornokot nemrég életfogytig tartó büntetésre ítélte a hágai bíróság, elsősorban 8.000 muzulmán férfi legyilkolásáért Srebrenicában. Slobodan Praljak tábornok parancsára rombolták le a mosztári hidat, melyet még a török birodalmi időkben, a 16. században emeltek. A hidat azután 2004-ben újjáépítették. A hágai nemzetközi törvényszék más boszniai horvát háborús bűnösöket is elítélt, majd befejezte működését, melynek fő célja az volt, hogy megbüntessék a délszláv háborúk legfőbb bűnöseit, akik több százezer ember halálát idézték elő és több mint egymillió civilt késztettek menekülésre az egykori Jugoszláviában.

Fotó: Kolinda Grabar-Kitarović

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez