Kóstoló – Horvátországé három napig a Nagycsarnok

Legalábbis a középső folyosója. Hogy mennyire komolyan veszik Horvátországban a magyar turistákat, azt az is bizonyítja, hogy két miniszter is eljött most Budapestre – hangzott el a horvát nemzeti napok megnyitóján a Nagycsarnokban. Ahol horvát ételek és italok mutatkoznak be mától három napig a nagykövetség és a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviseletének jóvoltából – külföldön elsőként.

Horvátország tavaly óta hivatalban lévő idegenforgalmi miniszterének, Gari Capellinek nagy a gyakorlata a turizmus terén. Mint a Globoportnak elmondta, több mint tíz évig volt a nyaralók körében legendás és gyönyörű Mali Lošinj polgármestere. Most személyesen jött Budapestre, hogy hírverést csináljon Horvátországnak. Nem mintha nagyon kellene: évente félmillió magyar keresi fel déli szomszédunkat. De a horvát napok keddtől csütörtökig nem is annyira a látnivalókról, mint inkább a horvát árukról szólnak. Amelyeket most először vonultatnak fel külföldön a nagyközönség előtt. A mezőgazdasághoz kötődő termékekről van szó – eljött hát az agrárminiszter is, hogy népszerűsítse őket.

Josip Zaher.
Josip Zaher.

 

A két kormánytaghoz csatlakozott Josip Zaher, a Horvát Gazdasági Kamara elnökhelyettese is. Aki elmondta, hogy 30 termelő érkezett most a Nagycsarnokba: mind Horvátországban őshonos termékeket hoztak, minőségi védjeggyel. Sajtokat, borokat, olajokat, olajbogyót, szarvasgombát, sonkát, kulent és még sok mást – csupa olyan árut, amit az évi 10 millió turista között mi is szívesen vásárolunk, mikor Horvátországban nyaralunk. Most viszont elegendő csak a Fővám térig elzarándokolni értük. A kamara elnökhelyettese pedig abban bízik, hogy hamarosan a magyar boltokba is kerül belőlük. A mostani budapesti eseményt pedig az összes kelet-európai országra kibővítik.

Tom
Tomislav Tolušić

A magyar mezőgazdaság versenyképesebb a horvátnál – de az utóbbi is nagy lépésekkel halad előre és sok mindent tud mutatni, ahogy az itt kiállított termékek is mutatják. Erről már az agrárminiszter, Tomislav Tolušić beszélt. A jövőbeni turistáknak alkalmuk van most rá, hogy megkóstolják a horvát termékeket, meggyőződhetnek a minőségükről és eljöhetnek hozzánk, megkereshetik őket – mondta. Aztán boldogan jöhetnek haza, ami a horvát mezőgazdaságot is boldoggá fogja tenni.

Íjgyártó István.
Íjgyártó István.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a kulturális együttműködésről, a horvát-magyar közös programokról beszélt, melyek közül hármat emelt ki. Tavaly ünnepeltük a szigetvári ostrom évfordulóját, Zrínyi Miklós helytállását, akit mind a két nép egyformán becsül és tisztel. Az idén emlékezünk Szent László királyunkra, aki nemcsak a magyar történelem egyik nevezetes figurája – Zágrábban ő alapította meg azt a püspökséget, amely a város fejlődésében meghatározó szerepet játszott. Ugyancsak az idén nagy megtiszteltetés érte a magyar kultúrát azzal, hogy Varasd városa az immáron évek óta megrendezett barokk fesztiválra meghívta partnerországként Magyarországot, amit nagy örömmel fogadtunk el – mondta az államtitkár. Aki arra biztatta a magyar utazókat, hogy ne csak a tengerre szaladjanak le az autópályán, élvezni a napsütést és az Adria kékségét. Álljanak meg menet közben, nézzék meg Zágrábot, Varasdot, Eszéket, egy sor olyan várost, amely a történelemkönyvekből nagyon is ismerős és fantasztikus értékeket hordoz.

Gari Capelli.
Gari Capelli.

Először fordul elő a történelemben, hogy Horvátország így mutatkozik be – nem a helyszínen kínálja a turistáknak a különböző specialitásokat és termékeket, hanem külföldön, nevezetesen Budapest csodás, ikonikus vásárcsarnokában. Ezt Gari Capelli horvát idegenforgalmi miniszter mondta, mielőtt hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Megdícsérte a magyar vendégeket, mondván: tavaly 500 ezren érkeztek, 2 millió 700 ezer vendégéjszakát töltöttek Horvátországban. Most az első öt hónapban pedig fantasztikus, 47 százalékos növekedést produkáltak a magyar turisták a horvát piacon. A turisztikai tárca nemcsak a napfényt, a tengert szeretné népszerűsíteni nekik, hanem a horvát gasztronómiát és termékeket is. Annál is inkább, mert Magyarország a horvátországi befektetők listáján az 5. helyen áll – mind gazdasági, mind turisztikai szempontból fontos partner.

20170523_114959

A hivatalos megnyitó után végigjárták a horvát miniszterek, a nagykövet és a magyar államtitkár a horvát standokat. A horvát és magyar újságírók kamerái rájuk tapadtak, a külföldi turisták és a budapesti bevásárlók pedig sorra kérdezték, hogy mi történik?

20170523_115507

Gari Capelli még az egyik pult mögé is beállt rakiját mérni.

20170523_122551

A helyzetet kihasználva a globoport megkérdezte tőle,  mi a helyzet az ókori görög atléta múzeumával, melynek megnyitásáról egy évvel ezelőtt adtunk hírt: akkor, amikor még ő volt az attrakciónak helyet adó Mali Lošinj első embere. Mint kiderült: az Adria mélyén talált Apoxüomenosz tényleg hazatalált, 40 ezren látogatták már meg a múzeumát.

20170523_115205

20170523_120523

20170523_120632

20170523_122322

20170523_122503

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez