Ókori oroszlánistennő szobrokat találtak Egyiptomban

Mégpedig nem kevesebbet, mint 39-et. Mindegyik sérült, de a felfedezés persze így is szenzációs.

A Nílus nyugati partján, Luxornál bukkantak rá az oroszlánfejű Szahmet istennő szobraira a régészek – jelentette be a műemlékvédelmi minisztérium. Mégpedig a Memnón kolosszusok, II. Amenhotep fáraó 3400 éves két hatalmas ülőszobrának közelében. Itt volt egy időben az ősi Egyiptom fővárosa.

Statue 2 Pieces Luxor Phoenix Egypt Pharaoh

Szahmet nőtestű, vadtekintetű, oroszlánfejű istennő, Ré napisten lánya, ezért fejét hatalmas napkorong díszíti, kobrával. Ő volt az anyák oltalmazója, a háború, a gyűlölet és a halál úrnője.

Ez egy másik ábrázolás.
Ez egy másik Szahmet-ábrázolás.

Most felfedezett szobrai két méter magasak és fekete gránitból formázták őket. Némelyikük trónon ülve ábrázolja az istennőt, baljában az élet jelképével, míg mások állva és papiruszjogart tartva.

Az ásatás november elején indult és a hónap végéig tartott – mondta el az ásatásvezető, Hourig Sourouzian az AFP-nek. Azok a szobrok, amelyek a felszínhez közelebb feküdtek, viszonylag jó állapotban kerültek elő, szemben a mélyebben találtakkal. A szobrokat most előkészítik arra, hogy kiállíthassák őket.

A környéken 1998, a közös európai-egyiptomi csapat ásatásainak kezdete óta összesen 287 Szahmet-szobrot fedeztek fel. A félmilliós Luxor az ókori Théba a Középbirodalom és az Újbirodalom nagy része alatt Egyiptom fővárosa volt, az egyik legismertebb világörökségi helyszín  fáraókori templomaival és sírjaival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez