Szombaton bejelentette pálfordulását, hétfőn halott volt: Jemen régi elnökével egykori szövetségesei végeztek – videó

Ali Abdallah Száleh, aki 33 éven át volt Jemen elnöke, szombaton közölte a világgal: immár Szaúd-Arábia szövetségese lett.

Cserbenhagyta addigi szövetségeseit, a húti milíciákat. Akik válaszul rövid úton végeztek vele. Szaúd-Arábia és az általa támogatott Hádi elnök ezek után el kívánja foglalni Jemen fővárosát.

A koldusszegény arab államban 2015 óta polgárháború zajlik: az egyik oldalon állnak Hádi elnök és szunnita szövetségesei, mindenekelőtt Szaúd-Arábia. Velük szemben a húti lázadók, akiket Irán támogat.

A szunniták és síiták közötti nemzetközi konfliktusban Jemen tulajdonképp csak próbája a nagy összecsapásnak, mely Szaúd-Arábia és Irán között kezdődhet meg bármelyik pillanatban. Szaúd-Arábia Egyiptomon és néhány más arab államon kívül Izrael és az Egyesült Államok támogatására számíthat. Irán mögött viszont ott áll Oroszország és esetleg Törökország. Mindeközben Jemen lakosságát humanitárius katasztrófa fenyegeti: nincs elég élelmiszer és gyógyszer. Az egészségügyi ellátás az ország nagy részén megszűnt. Kolerajárvány pusztít, közben pedig a szemben álló felek minden pénzt a fegyverekre költenek és a kórházaknak semmi sem jut Jemenben.

Fotó: Óváros, Szanaa / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez