140 ezer euróért kelt egy keletnémet falu

A berlini aukción a kikiáltási árnál ütötték le a kalapácsot.

Mindössze egy vásárló jelentkezett, így aztán 140 ezer euróért az övé lett a 20 idős lakost és egy sor üres házat számláló Alwine Brandenburg tartományban, Berlintől 120 kilométerre délre.

A névtelen vásárló telefonon licitált a Karhausen árverésén. Illetve licitált volna, ha lett volna ellenfele. De nem volt, így a kikiáltási áron vihette a falut. Amelyet nem először adtak el: 2000-ben egy magánbefektető vette meg, jelképes 1 márkáért. Pontosabban egy testvérpár, de ők sem tudták megmenteni az enyészettől a tucatnyi házat, garázst és pajtát.

A német újraegyesítésig az akkor még 50 lakosú Alwine tulajdonosa egy nagy múltú bányavállalat volt. De a bánya 1991-ben bezárt, az emberek elköltöztek a környékről. A falu nem az egyetlen olyan hely Németország keleti részén, amelyik nem tudott felzárkózni a nyugati normákhoz. 2015-ben a statisztikák szerint az egykori NDK-s tartományokban még mindig csak 67 százaléka volt az egy főre eső GDP a nyugati átlagnak. Nem véletlen hát, hogy a térség lakóinak száma egy nemrégiben publikált adat szerint 15 százalékkal esett vissza 1990 és 2015 között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez