A világ legdrágábbja: 223 ezer dollárért kelt el a pink krokodil-Birkin

Egy fuksziaszínű, krokodilból készült Hermés-darab lett minden idők legdrágábban elárverezett táskája. 222,912 dollárnál ütötték le a Christie’s hongkongi aukcióján.

Az aukciós ház közleménye szerint telefonon licitált az ázsiai vásárló, az ár rendkívül gyors ütemben nőtt, és végül 15 százalékkal haladta meg azt, amit a Christie’s kapni remélt. A 18 karátos fehérarannyal és gyémánttal díszített Birkin 35-östől állítólag beájult az árverés közönsége.

A modellt egyébként a nyolcvanas évek elején Jane Birkin énekesnőről nevezte el a Hermés vezérigazgatója, Jean-Louis Dumas. Ők ketten együtt repültek Párizsból Londonba, és a nő szalmatáskájából minden a padlóra zuhant. Birkin panaszkodott, hogy nem lehet egy normális méretű női táskát kapni, amivel hétvégére elutazhatna az ember lánya, és a Hermés megalkotta a szuperretikült. Ami azóta a nagyon gazdagok és a nagyon celebek státuszszimbóluma, a kézzel varrt táskák legolcsóbbikáért is több mint 10 ezer dollárt kérnek.

A most elárverezett fényes, pink darab 35 centi széles, 25 centi magas és krokodilbőrből öltögették össze. Nem ez volt az egyedüli tétel persze a hongkongi aukción: összesen 300 designer kézitáska került kalapács alá, a második legdrágább, a Grace Kelly után elnevezett, szintén krokodilbőr fekete “Kelly” 145 ezer dollárért kelt el: ez is rekord a Kelly-táskák történetében. Az árverés végső mérlege 5 millió 990 ezer dollár volt.

A designer táskák jelentik az AFP szerint a legújabb őrületet a gyűjtők körében. Rámozdultak erre a nagy aukciós házak is: egymást követik a retikül-árverések. A mostani csúcs előtt is egy Birkin tartotta a rekordot: azt Amerikában adták el még 2011-ben, 203 ezer dollárért.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez