A csoportos nemi erőszak általános a börtönökben Szíriában

Az elfojtott kiáltás címmel dokumentumfilmet mutatott be a közszolgálati televízió Franciaországban arról, hogy a nők csoportos megerőszakolása minden harcoló fél számára bevett gyakorlat volt a szíriai háborúban.

A nemzetközi sajtó gyakran foglalkozott ezzel, de általában csak az iszlamista erők rémes akcióiról írt. Ez a francia film azonban arról szól, hogy Aszad elnök börtöneiben is általános a nemi erőszak. Amelynek borzalmas következményei vannak egy olyan hagyományos társadalomban, mint amilyen a szíriai. Ha egy nő bekerül a mindenható titkosszolgálat börtönébe, akkor elveszíti a becsületét. Eleve feltételezik róla, hogy az őrök csoportosan megerőszakolták és ezért a saját családja sem fogadja vissza. Így a szerencsétlen nők nemcsak a rendszer, de a saját családjuk szemében is megbélyegzett személyekké válnak. Sokan közülük öngyilkosok lesznek.

Sok család azért választja a kivándorlást, hogy elkerülje ezt a csapdát – állítja a film, melyben a nők, akik többségükben családanyák, arról beszélnek, hogy a hatalom szisztematikusan alkalmazza a nemi erőszakot, hogy ezzel megtörje az ellenállást a vele szemben álló társadalmi csoportokban. Szíriában az alavita kisebbség uralkodik, míg a lakosság többsége szunnita muzulmán. Az iszlamista erők erre a szunnita többségre alapozták a számításukat. Az Iszlám Állam rájuk számított. Szemükben az alavita kisebbség eretneknek minősült. A titkosszolgálat vezetői viszont szinte kizárólag alaviták, Aszad elnök egész családja is ide tartozik. Szíriában időközben lassan véget ér a hat éve tartó háború, de a sebek egyáltalán nem hegedtek be. Még mindig több millió szíriai polgár él külföldi menekülttáborokban. Sokan közülük nem is kívánnak hazatérni. Az egyik fő ok az, hogy a titkosszolgálat börtöneiben ma is harci fegyvernek számít a nők csoportos megerőszakolása Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez