Csaknem 18 ezren haltak meg a szíriai börtönökben 2011 óta

Ezt állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. A jelentésben nemi erőszakról és verésekről is szó esik.

Az Amnesty 65 olyan emberrel készített interjút, akik túlélték a kínzásokat a rács mögött. Mindannyian szisztematikus bántalmazásról számoltak be. A szervezet azt sürgeti, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást Damaszkuszra annak érdekében, hogy véget érjenek a kínzások a börtönökben. A kormány viszont tagadja, hogy egyáltalán lennének ilyenek.

Az ENSZ által készített és februárban közzétett jelentés mindazonáltal szintén azzal vádolja a szíriai kormányt, hogy fizikailag megsemmisíti politikai ellenfeleit, és azt állítja, hogy a polgárháború résztvevői mindkét oldalon háborús bűnöket követnek el.

Az Amnesty számvetése szerint több mint 17,723 ember halt meg őrizetben tavaly decemberig Szíria-szerte azóta, hogy 2011 márciusában elkezdődött az Aszad-ellenes felkelés. Vagyis nagyjából tizen minden nap, 300-an havonta.

Az őrizeteseket gyakran durván bántalmazzák az őrök, amikor megérkeznek a börtönbe. Ez olyannyira hagyomány, hogy neve is van: üdvözlő buli. Amit gyakran “biztonsági ellenőrzés” követ: ez a nőknél gyakran szexuális erőszakot jelent – írja az Amnesty.

“Úgy bántak velünk, mint az állatokkal… Láttam a vért, patakokban folyt… semmi bajuk nem lett volna azzal, ha akkor és ott meg kellett volna ölniük bennünket” – mondta a szervezetnek az egyik őrizetes.

Egy másik pedig arról számolt be, hogyan haltak meg heten, amikor a szellőztető felmondta a szolgálatot az egyik titkosszolgálat börtönében. “Elkezdtek rugdalni bennünket, hogy lássák: ki van még életben.”

Évtizedek óta alkalmazzák a szíriai kormányerők a kínzásokat, hogy szétzúzzák az ellenzéket – mondja az Amnesty közel-keleti és észak-afrikai igazgatója, Philip Luther a BBC-nek. Szerinte mára ez a gyakorlat szisztematikussá és széleskörűvé vált bárkivel szemben, akiről feltételezik, hogy nem a kormány híve, és az emberiesség elleni bűnök szintjére emelkedett.

Az Amnesty és más emberi jogi szervezetek azt sürgetik, hogy a jelentésben szereplő állításokat mielőbb vitassa meg a nemzetközi közösség, külünös tekintettel az Egyesült Államokra és Oroszországra – hisz ez a két ország elnököl a szíriai béketárgyalásokon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez