Perli az Uber kaliforniai központját az Indiában megerőszakolt nő

A 26 éves nőt még 2014-ben erőszakolta meg az Uber sofőrje. A bíróság el is ítélte a sofőrt életfogytig tartó börtönbüntetésre. Akkor miért perli az Uber kaliforniai központját az áldozat?

Mert az amerikai cég ázsiai főnöke, Eric Alexander a per során Indiába utazott és ott megszerezte a nő orvosi dossziéját! Az Uber ugyanis azt szerette volna bizonyítani: az áldozat csak kitalálta az egészet. Nem is történt erőszak.

Miután az indiai sajtó megírta a kínos ügyet, a kaliforniai központ sietett tudatni a világgal: Eric Alexandert kirúgták! Csakhogy az indiai sajtó mást is megírt: az Uber ázsiai főnöke a megszerzett orvosi dossziéval Kaliforniába repült, ahol tájékoztatta az ügyek állásáról a nagyfőnököt, Travis Kalanicket. Pontosan azt az alapító atyát, aki meghatározatlan időre szabadságra ment az Ubertől. Az ok: az állandó szexuális botrányok. Egy fiatal Uber-alkalmazott lány megírta blogján: már az első napon szexuális ajánlatot kapott a főnökétől. A botrány kitört. Az Uber vezérkarából többen lemondtak. Felfogadták viszont az USA volt igazságügyi miniszterét. Aki kidolgozta az új működési szabályzatot, mely szigorúan tiltja a főnökök és beosztottak szexuális kapcsolatát. Előtérbe állítja a nők megbecsülését. A jövőben két jelölt közül a nőt kell felvenni, ha éppoly jól teljesít a felvételin, mint férfi vetélytársa. A pozitív diszkrimináció lesz tehát a jellemző az Uberre.

Ezért is perel az indiai áldozat, hiszen sok millió dolláros kártérítést remél. Az orvosi dosszié megszerzése ugyanis bűncselekménynek számít. Régebben Indiában az ilyen ügyekben a bíróságok eléggé elnézőek voltak. Azóta szigorítottak a törvényeken: az elkövető életfogytiglant kapott. Az áldozat viszont pénzt is szeretne kapni, méghozzá sokat: ezért is pereli az Uber kaliforniai központját, ahonnan sok millió dolláros kártérítést remél.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez