Egy ágyban az ellenséggel – avagy miért feküdt le Coco Chanel egy magas rangú náci tiszttel?

A jeruzsálemi zsidó filmfesztiválon hétfőn mutatják be a No 5 háború című filmet, mely Coco Chanelről szól, akinek 5-ös számú parfümje meghódította az egész világot.

Korábban is gyanították, hogy nem volt teljesen érdekmentes az a kapcsolat, mely Franciaország később leggazdagabb asszonyát az Abwehr párizsi főnökéhez fűzte. Coco Chanel, a divatkirálynő nyíltan Hans Günther von Dinklage szeretője volt akkor, amikor Párizs náci megszállás alatt állt (1940-44). A német tiszt a katonai hírszerzés feje volt Párizsban és 13 évvel fiatalabb, mint a francia divat- és parfümkirálynő. Aki a film szerint nemcsak a szeretője, de a munkatársa is volt a hírszerzés helyi főnökének. Magyarán: feljelentgette honfitársait, köztük is elsősorban a zsidókat.

Miért? A legendás parfüm nagy pénzt hozott, de elsősorban nem Coco Chanelnek, hanem zsidó üzlettársainak, akik a tőkét adták. A Wertheimer fivérek, Pierre és Paul a zsidóüldözés elől New Yorkba menekültek. Cégüket egy keresztény barátjukra íratták. Ezt akarta megszerezni Coco Chanel. Csakhogy Felix Amiot, a keresztény barát maga is jó kapcsolatot ápolt a németekkel. Ráadásul fontos szerepet játszott a repülőgépiparban és a háború idején a németeknek harci gépekre nagyon nagy szükségük volt. A szépséges Coco tehát nem ért célt. A németek ésszerűen döntöttek és nem kapta meg, amit akart. Azért nem hiába blamálta magát: a háború után a Wertheimer fivérek 9 millió dollárt fizettek ki neki a háború alatti részesedésért. Coco Chanel hamarosan a világ leggazdagabb asszonya lett, de székhelyét gyorsan áthelyezte Svájcba.

Franciaországban ugyanis kollaborálással vádolták meg, és így mindent elveszíthetett. A Renault műveket ekkor államosították, mert a cég vezérkara együttműködött a nácikkal. Coco Chanel megúszta. Miért? A film szerint azért, mert Winston Churchill közbelépett az érdekében. Korábban a brit miniszterelnök is egyike volt Coco Chanel számtalan szeretőjének. A divatkirálynő így jólétben élhetett és elfeledték neki a náci tisztet. Életét stílszerűen a Ritz hotelben fejezte be, ahol külön lakosztály állt a rendelkezésére. Korábban a Ritz luxusszállóban fogadta szeretőit, köztük a magas rangú náci tisztet és Winston Churchill brit miniszterelnököt.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez