Tűz New Yorkban – a legdurvább negyed század óta / videó

A lángok Bronx egyik lakóházában lobbantak fel, a Prospect sugárúton, az állatkert közelében. Legkevesebb 12-en meghaltak, többen megsérültek, négy ember állapota válságos.

Az áldozatok között van egy egyéves kisbaba is. Bill de Blasio polgármester azt mondja, ez volt a legtöbb halottat követelő tűz New Yorkban 25 év óta. Hogy mitől ütött ki, egyelőre nem tudják. Több mint 160 tűzoltó birkózott vele.

Az első riasztást este 7 körül kapták az ötemeletes épületből. Mint a polgármester a helyszínen beszámolt róla, egy közeli iskolában helyezték el a lakókat, akik közül több mint tízet a tűzoltók hoztak ki a lángok közül.

Daniel Nigro tűzoltóparancsnok is arról beszélt, hogy kétségek nélkül történelminek mondható a tűz, ami az áldozatok számát illeti. Különböző emeleteken találtak holttesteket, a legfiatalabb áldozat a már említett egyéves kisgyerek volt, a legidősebb 50 év feletti. A sokat tapasztalt tűzoltókat is sokkolta, amit a helyszínen láttak és átéltek.

screenshot

Rafael Gonzalez, az egyik szemközti épület lakója azt mondta a WCBS-TV-nek, hogy a füst szagára ébredt és azt látta, hogy a tűzlétrákon menekültek az emberek, miközben gyorsan terjedtek a lángok. A több mint százéves házban 20 lakás volt.

Ennél súlyosabb tűzeset – ha nem számoljuk szeptember 11-et –  utoljára 1990-ben volt New Yorkban, a helyszín akkor is Bronx volt. Egy klubban 87 ember égett akkor halálra.

Fotó: Reuters

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez