Év végi fogolycsere Ukrajnában – videó

300 rab nyerte vissza szabadságát az év végén, mert Kijev és a keleti orosz milíciák kicserélték foglyaik egy részét. Többen már évek óta raboskodtak rémes körülmények között.

Közben azonban a feszültség nem enyhül. Jól mutatja ezt, hogy az USA külügyminisztere felszólította Oroszországot: csökkentse az erőszak szintjét Ukrajnában! Rex Tillerson külügyminiszter telefonon három fontos témáról tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval – közölte a külügy szóvivője Washingtonban.

Ukrajna kapcsán arra kérte Oroszországot, hogy csökkentse az erőszak szintjét az ország keleti felében. 2014 óta harcolnak ott helyi milíciák az ukrán hadsereggel. Bár Moszkva ezt tagadja, de Washingtonnak számtalan bizonyítéka van arra, hogy Oroszország fegyverrel is támogatja ezeket a milíciákat. Ezért is döntött úgy az Egyesült Államok, hogy tankelhárító rakétákat szállít Ukrajna hadseregének. Korábban az Obama adminisztráció ezt megtagadta, mert nem akarta felidegesíteni Moszkvát. Amerikai katonai tanácsadók is segítik Ukrajna hadseregét, így fennáll a közvetlen konfrontáció veszélye Ukrajnában. Ezért érezte szükségét annak Rex Tillerson külügyminiszter, hogy figyelmeztesse az oroszokat: eddig és ne tovább!

Az amerikai külügy tájékoztatása szerint Tillerson és Lavrov megvitatta Szíria helyzetét is. Itt is fennállt és fennáll a szembenállás veszélye, hiszen Moszkva Aszad elnököt, Washington pedig az államfő ellenfeleit támogatja Szíriában. A harmadik téma Észak-Korea volt: Lavrov felajánlotta, hogy közvetít. Tillerson az olajembargó betartására hívta fel a figyelmet. Ezt a részleges olajembargót az ENSZ BT rendelte el – egyhangúlag. Vagyis Oroszország is megszavazta azt. Csakhogy Washingtonnak olyan hírszerző jelentései vannak, melyek szerint Oroszország továbbra is nagy mennyiségű olajat szállít Észak-Koreának, amely szinte naponta fenyegeti meg atomháborúval az egész világot.

Fotó: Porosenkó elnök a fogolycserén / dpa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez