A rendőrök törjék el a drogdílerek lábát!

Legalábbis azokét, akiket az iskolák környékén pillantanak meg. Ezt Törökországban kérte a belügyminiszter.

Az ellenzék és a jogvédők azzal vádolják Suleyman Soylu minisztert, hogy bűncselekményre bújtja fel a rend őreit. Ő azonban vállalja, amit mondott. “Ha egy díler iskola közelébe merészkedik, a rendőröknek kötelességük, hogy a lábát törjék. Csak csinálják, aztán fogják rám. Még akkor is, ha ezért 5, 10 vagy 20 évet kell börtönben ülnünk – megcsináljuk” – jelentette ki egy nyilvános ülésen Ankarában.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a biztonsági erők 20 tonna heroint foglaltak le 2017-ben Törökországban – minden korábbinál többet. Úgy fogalmazott, hogy úgy kell harcolni a kábítószer-kereskedők ellen, ahogy azt a lázadó Kurdisztáni Munkáspárttal szemben teszik. “Amit teszünk a PKK terroristáival, azt kell tennünk a drogdílerekkel – senki nem mérgezheti meg a jövőnket. Amit a biztonsági erők tesznek, az az én felelősségem.”

Többen ünnepelték a bátorságáért, mások bírálták Soylu minisztert. Egy ellenzéki képviselő máris feljelentette azért, hogy bűncselekmény elkövetésére bujtogat. Az elnöki szóvivő azonban kijelentette, hogy a kemény szavak a kormány eltökéltségét mutatják arra, hogy gyökerestől kiirtsák a kábítószerrel való visszaéléseket.

Egy 2017-es európai uniós tanulmány szerint Törökország az Afganisztánból Európába irányuló drogcsempészet kulcsállomása. A metamfetamin is növekvő gondot okoz az országban, az extasy tabletták nagy része Hollandiából és Belgiumból érkezik. A törökországi börtönlakók ötöde droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt ül. A kábítószer-visszaélések száma azonban jócskán elmarad az európai átlagtól. Egy kormányjelentés szerint a 15-16 évesek másfél százaléka próbált már ki valamilyen drogot.

Az elmúlt években a török biztonsági erők több marihuána-ültetvényt semmisítettek meg az ország délkeleti vidékein, ahol erős a kurd szeparatisták támogatottsága. Itt évtizedek óta harcban áll a kormány a kurd lázadókkal, és azzal vádolja a PKK-t, a Kurdisztáni Munkáspártot, hogy részt vesz a drogcsempészetben.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez