Amerikai szégyenlista a vallás üldözéséről a világban

Tíz állam szerepel a listán, de Pakisztán különleges megfigyelés alatt áll – közölte a külügy szóvivője Washingtonban.

Trump elnök épp most döntött úgy, hogy megvonja annak a segélynek a nagyrészét, melyet eddig Pakisztán a terrorizmus elleni harcra kapott Amerikától. Pakisztánban a vallási fanatizmus elsősorban a keresztény kisebbséget sújtja, de nincsenek biztonságban a síiták sem, akik a szunnita muzulmán többség szemében eretneknek számítanak. Pakisztánban Mohamed próféta “gyalázása” halálos bűnnek számít. Rendszeresek a lincselések, melyeket fanatikus imámok irányítanak.

Kik vannak még a listán? Kína, Eritrea, Irán, Mianmar, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Szudán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán. A vallásüldözés megítélése abszolút nem egyértelmű Washingtonban, hiszen Szaúd-Arábia az USA legjobb szövetségese a Közel- Keleten. Arra viszont jó Donald Trumpnak ez a lista, hogy megerősítse terveit a beutazási tilalmat illetően. Az amerikai elnök igyekszik megakadályozni azt, hogy a muzulmán többségű államok polgárai bejussanak az Egyesült Államok területére, mondván azok mind potenciális terroristák. Az Egyesült Államokban a bíróságok egy része alkotmányellenesnek nyilvánította a Trump kormányzat beutazási tilalmát. A Legfelső Bíróság elvben jóváhagyta azt, de számtalan kiegészítéssel látta el, mely csökkenti a tilalom szigorát.

A vallásszabadságot az Egyesült Államokban véresen komolyan veszik, mert nem feledkeznek meg arról, hogy az alapító atyák ősei elsősorban azért vándoroltak ki Európából, mert ott üldözték őket a vallásuk miatt. A vallási tolerancia ügye egyébként a világban rosszul áll, hiszen Afrikában, a Közel-Keleten vagy Ázsia nagy részén egyre kevésbé tolerálja a többség a kisebbség jogát arra, hogy más vallást kövessen. A keresztények tömegesen menekülnek el a Közel-Keletről, pedig a vallás ott született. Ferenc pápa, aki nemrég Mianmarban és Bangladeshben járt, felemelte a szavát mindenfajta vallásüldözéssel szemben. Jelenleg körülbelül félmillió olyan rohingya él Bangladesben, akit a vallása miatt üldöztek el a szülőföldjéről Mianmarból, az egykori Burmából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez