A francia elnök a pekingi Tiltott városban – videó

Emmanuel Macron figyelmesen tanulmányozta a kínai császároknak adott bölcs tanácsot: középről kormányozz és légy mindig igazságos!

A francia államfő népes küldöttség élén érkezett Kínába. Első napját Kína ősi fővárosában, Hszianban töltötte.

Hszianban az Agyaghadsereg megtekintésével kezdte meg látogatását a Mennyei Birodalomban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Ez diplomáciai gesztus, hiszen a Nagy Selyemút épp Hszianból indult Európa felé. Ide érkezett annak idején Marco Polo. Hszi Csin-ping elnök pedig erre az ősi emlékre hivatkozva hirdette meg az Új Nagy Selyemút programot. Ennek a lényege az, hogy Kína döntő szerepet kíván játszani a globális gazdaságban. Emmanuel Macron azt szeretné, ha Európa és ezen belül Franciaország kiemelt partner lenne. Ha Amerika kivonul, akkor Kínának Európára nagyobb szüksége van – ez Macron javaslatának a lényege.

Csakhogy Amerika csak szavakban vonul vissza. A valóságban mágnesként vonzza őt a hatalmas kínai piac. Donald Trump nemrég járt Kínában, ahol megkülönböztetett figyelemmel fogadták. A császárok palotájában ebédelhetett Pekingben, a Tiltott városban, ahova csak nagyon kevés külföldi vendéget engednek be. Trump ugyanazt akarta, mint most Macron: növelni az eladásokat és csökkenteni a kereskedelmi deficitet. Franciaország esetében ez több mint 36 milliárd euró. A kínaiak persze okosan versenyeztetik a külföldi partnereket. Tudják, hogy Macron a többi között az Airbus gépekből akar még többet eladni Kínának. Pekingben erre épp most jelentették be, hogy Kína maga is közepes távolságra használható repülőgépet fejlesztett ki, melyet az USA-val együttműködve kíván elterjeszteni a világban. Vagyis Macronnak nem lesz könnyű dolga kínai partnereivel, akik tisztában vannak azzal, hogy potenciálisan a világ legnagyobb piacát irányítják. Ha Kína felébred, akkor abba az egész világ beleremeg – mondta a nagy Napóleon. Emmanuel Macron ezért lépett rá a Nagy Selyemútra, hogy a jövővel kössön szövetséget Pekingben.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez