Macron és Merkel közös felhívása – videó

Hétfőn ünnepli Franciaország és Németország az Élysée-egyezmény aláírásának 55. évfordulóját. 1963 januárjában De Gaulle francia elnök és Adenauer német kancellár ünnepélyesen deklarálta az Élysée-palotában az évszázados francia-német ellenségeskedés végét, és egyben az együttműködést az Európai Unió elődjének vezetésére.

Most Angela Merkel és Emmanuel Macron közös felhívást tett közzé a közösségi oldalakon. Ebben a két állam fiatalságát szólítják meg elsősorban, azokat, akiknek már semmiféle emlékük sem lehet a francia-német szembenállásról.

Közös európai tervet javasol a német kancellár és a francia elnök. Olyan példákra hívják fel a figyelmet, mint az Airbus. A repülőgépeket gyártó cég egyenrangú vetélytársa az amerikai Boeingnek a globális piacokon. Macron és Merkel most olyan reformokat akar az Európai Unióban és főként az eurozónán belül, melyek versenyképesebbé teszik Európát nemcsak Amerikával, de a feltörekvő ázsiai országokkal szemben is. Angela Merkelnek ehhez stabil német kormányra van szüksége: vasárnap a szociáldemokraták megszavazták az új nagykoalíciót. Így lehetségessé válik az új német koalíciós kormányzás és az EU, illetve az eurozóna reformja Macron elnök és Merkel kancellár irányításával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez